16 mai 2022 | 18:09

Premierul francez Jean Castex a demisionat. Cine ar putea prelua funcția de prim-ministru

ULTIMA ORĂ
Premierul francez Jean Castex a demisionat. Cine ar putea prelua funcția de prim-ministru

Premierul francez Jean Castex și-a prezentat, luni, 16 mai, demisia președintelui Emmanuel Macron, ceea ce deschide calea pentru o revizuire a cabinetului, dorită de liderul Franței. Plecarea oficialului va permite o schimbare a echipei lui Macron, care, după realegerea sa în aprilie, a declarat că noul său cabinet ar trebui să fie mai „concentrat”, cu mai puțini miniștri.

Prim-ministrul francez Jean Castex și-a dat demisia

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este în căutarea unei persoane cu acreditări ecologice pentru funcția de prim-ministru. Aliații săi susțin că, cel mai probabil, liderul francez va numi premier o femeie. O astfel de decizie ar putea contribui la contracararea provocării lansate de veteranul de stânga dură Jean-Luc Melenchon, care a ajuns pe locul al treilea în alegerile prezidențiale, ceea ce i-a permis să adune o coaliție largă a partidelor de stânga din Franța pentru votul parlamentar din 12-19 iunie.

A fost pus în funcție de Macron în 2020

Numit, spre surprinderea tuturor, de către președintele francez Emmanuel Macron în iulie 2020, șeful guvernului a anunțat că renunță la funcția sa. Batjocorit la început pentru stilul său și greșelile făcute, funcționarul public de rang înalt și primarul unui oraș mic nu și-a mai găsit locul lângă președintele francez.

De aproape trei săptămâni, chiriașul Hotelului Matignon (reședința oficială a premierului francez) gestionează „treburile curente” și participă la petreceri de rămas bun, în așteptarea unui accept din partea lui Macron pentru a demisiona. „Nu mai suportă”, a spus o sursă de la vârful administrației, scrie Le monde.

„Aventura politicii naționale s-a încheiat”

Luni, cortina s-a coborât asupra acestui om fără ego, care va pleca fără să fi implorat nimic. Unde va merge? Rămâne un mister pentru moment, dar un lucru este sigur: „Aventura politicii naționale s-a încheiat”, a spus el. Nu este interesat de pozițiile ministeriale care i-au fost sugerate, mai scriu jurnaliștii francezi.

Numit quasi-sfânt al politicii și devotat în întregime slujirii statului, Jean Castex a primit laude din partea celor care îl cunosc.

„A fost bun și a dat dovadă de o reziliență frumoasă”, a precizat Eric Woerth, un fost deputat din Les Republicains (LR, partidul conservator), care astăzi îl sprijină pe dl Macron.

Cine este Jean Castex

„Jeannot”, spre deosebire de predecesorul său „Doudou” (Edouard Philippe), nu intenționează să devină președinte – chiar dacă asta înseamnă să-și dezamăgească fanii din orașul Prades, din sud, unde a fost primar mai bine de 12 ani. „Ar fi fost un lider bun”, a adăugat Delcor.

Necunoscut publicului larg când a fost numit în iulie 2020, Castex a fost primul surprins de alegerea șefului statului francez. Desigur, cunoștea „dedesubturile”. Politician de dreapta, a fost secretar general adjunct la Palatul Elysée în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy. Macron a crezut în el. Îl observase ridicându-se în fața administrațiilor, impunându-se și dezvăluind, rând pe rând, dificultățile care i-au apărut pe drum, în timpul crizei sanitare.