29 iul. 2022 | 11:35

Premieră în știință: oamenii de știință au clonat cățeluși din celule editate de CRISPR

ACTUALITATE
Premieră în știință: oamenii de știință au clonat cățeluși din celule editate de CRISPR

Cercetătorii spun că tehnica lor de clonare de cățeluși ar putea fi folosită pentru a elimina trăsăturile genetice dăunătoare de la câinii de rasă pură.

Oamenii de știință din Coreea de Sud au clonat cu succes doi pui de beagle din celule modificate genetic. Anunțând realizarea lor în revista BMC Biotechnology, cercetătorii descriu modul în care au folosit tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a manipula o anumită trăsătură la perechea de câini. Ei dezvăluie că nicio caracteristică anormală nu a fost observată la niciunul dintre câini la vârsta de 14 luni.

Cum au fost clonați acești cățeluși

Mai exact, autorii studiului au încercat să creeze câini cărora le lipsește o proteină, numită DJ-1, care este asociată cu tulburări neurodegenerative, cum ar fi bolile Parkinson și Alzheimer. Pentru a face acest lucru, au extras mai întâi celule numite fibroblaste de la un făt de beagle și au îndepărtat gena responsabilă pentru DJ-1, folosind CRISPR.

Aceste fibroblaste modificate au fost apoi fuzionate cu celule de beagle cărora li s-au îndepărtat nucleele, înainte de a fi implantate în mamele surogat. În total, 68 de embrioni au fost transferați în șase femele separate, dintre care una a rămas însărcinată și a dat naștere celor două clone.

Crearea embrionilor prin fuzionarea celulelor ouă cu celulele corpului este cunoscută sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT) și a fost folosită pentru prima dată la câini în 2005, când un câine afgan numit Snuppy a devenit primul canin care a intrat în lume prin această metodă. Potrivit cercetătorilor, tehnica a fost de atunci „folosită nu numai pentru clonarea animalelor de companie, ci și pentru propagarea câinilor de muncă, inclusiv a câinilor de adulmecare și a câinilor de salvare”.

„Această tehnologie a fost, de asemenea, folosită pentru a păstra rase de câini rare și specii canine pe cale de dispariție, cum ar fi lupii”, explică ei.