24 sept. 2022 | 08:25

Predicția experților: 90% din conținutul online va fi generat de AI până în 2026. De ce nu trebuie să crezi tot ce vezi pe internet

ACTUALITATE
Predicția experților: 90% din conținutul online va fi generat de AI până în 2026. De ce nu trebuie să crezi tot ce vezi pe internet

„Nu crede tot ce vezi pe internet” este un sfat destul de comun de ceva vreme. Și conform unui nou raport al grupului european de aplicare a legii Europol, avem toate motivele din lume să intensificăm această vigilență.

„Experții estimează că până la 90% din conținutul online poate fi generat sintetic până în 2026”, a avertizat raportul, adăugând că mass-media sintetică „se referă la media generată sau manipulată folosind inteligența artificială”.

„În majoritatea cazurilor, mediile sintetice sunt generate pentru jocuri, pentru a îmbunătăți serviciile sau pentru a spori calitatea vieții”, continuă raportul, „dar creșterea mass-media sintetice și tehnologia îmbunătățită a dat naștere unor posibilități de dezinformare”.

Nu crede tot ce vezi pe internet

După cum probabil este de la sine înțeles: 90 la sută este un număr destul de șocant. Desigur, oamenii s-au obișnuit deja – într-o anumită măsură – cu prezența roboților, iar programele text-to-image generate de AI au făcut cu siguranță valuri mari. Cu toate acestea, implicit nu este neapărat să presupunem că aproape cu tot ceea ce intrăm în contact digital ar putea fi, ei bine, fals.

„În fiecare zi, oamenii au încredere în propria percepție care îi ghidează și le spune ce este real și ce nu este”, se arată în raportul Europol.

„Înregistrările auditive și vizuale ale unui eveniment sunt adesea tratate ca o relatare veridică a unui eveniment. Dar ce se întâmplă dacă aceste medii pot fi generate artificial, adaptate pentru a arăta evenimente care nu au avut loc niciodată, pentru a denatura evenimentele sau pentru a distorsiona adevărul?”.

Raportul s-a concentrat destul de mult pe dezinformare, în special pe cea determinată de tehnologia deepfake. Dar această cifră de 90 la sută ridică și alte întrebări – ce înseamnă sistemele AI precum Dall-E și GPT-3 pentru artiști, scriitori și alți creatori de conținut? Și revenind încă o dată la dezinformare, cum va arăta, de fapt, diseminarea informațiilor, ca să nu mai vorbim de consumul acesteia, într-o eră condusă de acel grad de lucruri digitale generate de AI?