Practici pentru găsirea unui job: spune-mi ce prieteni ai, ca să-ți spun cum îți poți găsi de lucru
Cu toții ne dorim să ne integrăm pe piața muncii, fie din țară, fie din străinătate, fiindcă tindem către o viață mai bună, cu mai multe satisfacții materiale și câștiguri care să ne asigure existența sau, de ce nu, chiar evoluția pe o treaptă socială superioară. Dacă ar fi foarte simplu, cu toții ar reuși, tocmai de aceea e important să discutăm despre această temă și să punem în lumină niște elemente care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele.
Desigur că nu există o rețetă universală pentru succes și poate că este mai bine să fie așa. Fiecare dintre noi trebuie să ne parcurgem propriul drum, să ne învățăm propriile lecții și să avem parte de propriile noastre experiențe, pentru ca, atunci când ajungem acolo unde ne-am propus inițial, să savurăm din plin reușita, să ne bucurăm cu adevărat de succes, știind că-l merităm din plin, după atâtea prin câte am trecut.
Ceea ce există, totuși, sunt niște elemente ce-ți pot servi drept sprijin în evoluția ta, în drumul tău spre împlinirea obiectivelor, cum ar fi obținerea unui job mai bun.
Ca în orice alt obiectiv pe care ți-l propui, e important să ai o strategie, să înveți din greșelile altora, să te înconjori de oameni care te ajută să evoluezi, care-ți oferă sprijin, te iubesc, te apreciază, te susțin și-ți dau lecții de viață constructive.
Tocmai asupra acestui ultim aspect vom poposi și noi cu această discuție, iar aprofundarea lui îți va trezi cu siguranță interesul, deoarece venim cu abordare atipică asupra influenței pe care o pot avea sau nu oamenii din jurul tău, respectiv prietenii tăi, acel grup de oameni la care aderi, în preajma căruia vrei să fii, cu care-ți petreci timpul și cu care ajungi să te identifici mai mult sau mai puțin, cu sau fără voia ta.
Ei bine, un studiu recent efectuat pe nu mai puțin de 20 de milioane de oameni scoate la iveală importanța pe care cercul tău social relațional îl are în obiectivul tău de a-ți găsi un loc de muncă.
Dacă ți se pare puțin de neînțeles această afirmație, află că această cercetare la care ne referim a avut onoarea de a fi publicată în Science și știm cu toții că acolo nu apar lucruri lipsite de fundament științific. Prin urmare, să vedem și noi despre ce este vorba, mai exact și cum putem folosi acele informații în interesul nostru personal.
Studiul respectiv pleacă de la premisa că o persoană care dorește să se angajeze undeva, merge întâi pe LinkdIn să-și deschidă un cont. Este cea mai mare platformă dedicată profesioniștilor din întreaga lume și a ajuns să fie folosită chiar și de milioane de români. Deci această practică este deosebit de întâlnită și la noi.
Ei bine, analiza noastră arată că prietenii tăi apropiați (pe LinkedIn) nu sunt neapărat cea mai bună sursă a ta de unde se poate ivi o oportunitate în carieră: în schimb, ar trebui să te uiți la cunoștințe pe care nu le știi foarte bine, poate doar din vedere și cu care nu ai, deci, o legătură personală. De exemplu, nu ai numărul de telefon al respectivei persoane și nu ai băut niciodată o cafea cu respectiva, să stabilești măcar o minimă conexiune fizică. Poate nici nu te-ai văzut în realitate și o cunoști doar din ceea ce spun alții. De exemplu, ai auzit că X este un profesionist foarte bun și foarte apreciat în breasla sa și ai văzut câteva interviuri acordate de el, dar cam atât!
În 1973, sociologul american Mark Granovetter a inventat sintagma „forța legăturilor slabe ” în contextul rețelelor sociale. El a susținut că, cu cât legăturile dintre doi indivizi sunt mai puternice, cu atât rețelele lor de prietenie se vor suprapune mai mult.
Mai simplu spus, este cel mai probabil să cunoști toți prietenii unui prieten apropiat, dar puțini dintre prietenii unei cunoștințe.
Prin urmare, ceea ce trebuie să reținem este că dacă ești în căutarea unui loc de muncă, probabil că știi deja tot ce are de oferit vecinatatea ta imediată. Intuitiv, legăturile slabe – cunoștințele tale – sunt cele care oferă cele mai multe oportunități pentru noi descoperiri.
Teoria a fost demonstrată. Ca să ai șansa la joburi mai bune, trebuie să-ți deschizi orizonturile către oameni noi
Teoria merge mai departe și a ajuns chiar la cei de la LinkedIn, care au alcătuit o echipă de cercetători și împreună cu alți specialiști de la Harvard Business School, Stanford și MIT și-au propus să adune câteva dovezi empirice despre modul în care legăturile slabe afectează mobilitatea locului de muncă. Cercetarea lor s-a bazat pe eforturile inginerilor de la LinkedIn de a testa și îmbunătăți algoritmul de recomandare „People You May Know” al platformei.
Care au fost concluziile cercetării care a presupus testarea a 20 de milioane de utilizatori? Ei bine, utilizatorii cărora li s-au recomandat legături mai slabe au format legături mult mai slabe, iar utilizatorii cărora li s-au recomandat legături mai puternice au format legături mai puternice.
În al doilea rând, experimentul oferă dovezi cauzale că legăturile moderat slabe sunt de două ori mai eficiente decât legăturile puternice în a ajuta un solicitant de locuri de muncă să se alăture unui nou angajator.
Ce este o cravată „moderat” slabă? Studiul a constatat că transmiterea locurilor de muncă este cel mai probabil de la cunoștințe cu care împărtășiți aproximativ 10 prieteni comuni și interacționați rar.
Trebuie reținut și că puterea legăturilor slabe a variat în funcție de industrie. În timp ce legăturile slabe au crescut mobilitatea locurilor de muncă în industriile mai digitale, legăturile puternice au crescut mobilitatea locurilor de muncă în industriile mai puțin digitale.
Cu alte cuvinte, această teorie a fost demonstrată. Este evident faptul că renumitul cercetător avea dreptate. Ceea ce trebuie să extragem din acest lucru este că avem nevoie de oameni valoroși în jurul nostru, dar nu trebuie să ne plafonăm, ci să ne menținem în permanență orizonturile deschise către noi oportunități, să fim întotdeauna dispuși să cunoaștem noi oameni. Oamenii noi care vin în viața noastră vin cu șansa unor noi oportunități, deoarece, așa cum spunea și Granovetter printre rânduri, știm deja ce au să ne ofere cei pe care îi cunoaștem de 10 sau chiar 20 de ani de când ne sunt aproape.