Povestea tragică a lui Dina Sanichar, băiatul care a servit drept inspirație pentru Mowgli

Povestea tragică a lui Dina Sanichar, băiatul care a servit drept inspirație pentru Mowgli

Mulți cred că Dina Sanichar, băiatul-lup din India, a fost inspirația din spatele celebrei lucrări a lui Rudyard Kipling, Cartea Junglei. La fel ca Mowgli, Dina a fost un băiat sălbatic crescut de lupi, deși viața lui a fost destul de diferită față de cea a omologului său fictiv.

Mowgli a devenit eroul unei generații, fără îndoială. După ce s-a rătăcit într-o pădure indiană, a fost adoptat de animalele care l-au hrănit, protejat și adăpostit. La fel ca personajul lui Kipling, Dina a fost, la rândul lui, crescut de lupi.

Kipling s-a născut în India și a locuit acolo până la vârsta de șase ani. S-a mutat în Anglia, dar apoi s-a întors în țara natală, 10 ani mai târziu. A scris Cartea Junglei în 1895, la mai puțin de 20 de ani după ce Dina Sanichar a fost capturat, în timp ce trăia printre lupi. Spre deosebire de Mowgli, Dina era pipernicit și, în ciuda anilor petrecuți ulterior printre oameni, nu a reușit niciodată să se integreze în societate.

Dina nu este singurul care a dus o viață neobișnuită sau a cărui poveste a fost transformată într-o carte. Dar, cu siguranță, a avut un impact asupra unuia dintre cei mai faimoși scriitori din Marea Britanie.

Dina Sanichar adevaratul Mowgli din Cartea Junglei
Dina Sanichar adevaratul Mowgli

Vânătorii au ucis fără milă lupul care avea grijă de Dina și au făcut asta chiar în fața băiatului

Vânătorii l-au văzut pe Dina mergând în patru labe, ținându-se după un lup, când cutreierau, într-o zi, pădurea. Fără îndoială, curiozitatea lor a atins apogeul și au făcut tot posibilul ca să pună mâna pe băiat; după ce multele încercări de a-l atrage din bârlogul lupilor au eșuat, în cele din urmă au reușit să-l afume, pentru a-l scoate afară.

Vânătorii au ucis lupul chiar în fața băiatului.

Ei l-au dus pe acesta la un orfelinat unde misionarii l-au botezat Dina Sanichar – Sanichar înseamnă „sâmbătă” în urdu.

Toată viața lui, Dina a fost considerat întârziat mintal, deoarece nu a reușit niciodată să se comporte ca un om. Cu toate acestea, el a demonstrat deseori capacitatea de a raționa.

Nu a învățat niciodată să vorbească sau să scrie. Cu toate astea, a adoptat un obicei extrem de uman: fumatul. Acest obicei i-a adus, într-un final, moartea.

Povestea tragica - Dina Sanichar adevaratul Mowgli din Cartea Junglei
Dina Sanichar
Citește și: