Povestea generosului ciocolatier Milton Hershey, bărbatul care a construit un oraș utopic pentru angajații săi
Milton Hershey a fost, într-adevăr, un industriaș aparte. Născut înconjurat de ferme de produse lactate, în centrul Pennsylvaniei, el a făcut o avere găsind o modalitate unică de a produce ciocolată cu lapte, într-o perioadă în care astfel de dulciuri erau un bun de lux, realizat în mare secret de germani și elvețieni.
Ucenic de cofetar în tinerețe, Hershey și-a dat seama rapid că vrea să fie propriul său șef. A înființat două companii de dulciuri, cu viață scurtă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar nu s-a arătat prea afectat, în momentul în care acestea au fost închise.
În cele din urmă, a treia sa încercare a prins forma unei companii care producea caramele, pe care a vândut-o rapid, hotărât să se concentreze pe ciocolată. În prezent, fabrica originală a lui Hershey încă produce miliarde de delicii din ciocolată, în fiecare an.
Ceea ce e mai puțin cunoscut este că Milton Hershey a fost, de asemenea, și un filantrop cu viziuni progresiste, finanțând proiecte de transport, centre medicale, școli și organizații caritabile. Și pentru că el și soția sa nu puteau avea copii, împreună au fondat o școală pentru orfanii din localitate, care funcționează și astăzi sub numele de Școala Milton Hershey. Aceasta are ca scop ajutorarea familiilor cu venituri mici, din Pennsylvania.
Primele afaceri ale lui Milton Hershey
Milton Snavely Hershey s-a născut pe 13 septembrie 1857, în Derry Township, Pennsylvania. Părinții săi erau fermieri menoniți, de origine elvețiană și germană, și au reușit să îl învețe pe micul Milton ce înseamă disciplina, lucru care l-a ajutat în viață, evident. Sora lui s-a născut în 1862, dar a murit patru ani mai târziu.
Pentru că vremurile erau grele, Milton Hershey nu a apucat, în copilărie, să facă prea multă școală. La vârsta de 14 ani s-a angajat ca ucenic la un ziar german-englez, dar nu de plăcere, ci mai mult de nevoie. Cu toate că tatăl său și-ar fi dorit să fie jurnalist, mama sa este cea care i-a sugerat băiatului să devină cofetar, fiind, deopotrivă, singura care nu l-a certat în momentul în care a fost dat afară de la respectivul ziar.
Mai târziu, Hershey a studiat cofetăria și a învățat cum să facă bomboane și înghețată, sub atenta supraveghere a lui Joseph Royer, în Lancaster, Pennsylvania. Ceea ce, ața cum e firesc, l-a impulsionat să se aventureze și să dea naștere propriei afaceri, mai târziu.
În 1876 s-a mutat în Philadelphia, tocmai la timp pentru a participa primul Târg Mondial din America. Fluxul constant de turiști ar fi trebuit să-i ajute afacerea să înflorească, or cel puțin asta a sperat tânărul antreprenor.
În ciuda ajutorului financiar venit din partea mamei și a mătușii sale, prima afacere a lui Milton Hershey a fost un eșec total. A dat faliment în 1882, dar asta nu a făcut decât să-l motiveze pe pe tânărul Milton să meargă mai departe. Sfatuit de tatăl său se mute in Denver, Colorado, a nimerit fix în mijlocul unei crize economice, așadar, în loc să-și deschidă o nouă afacere, a fost obligat să-și găsească de muncă, pentru altcineva.
Experiența nu a fost una inutilă, întrucât, în cadrul noului job, el a învățat cum să facă caramele. În consecință, a pornit din nou la drum, spre o nouă afacere, în 1883, de data aceasta în New York.
Cu toate că, inițial, a fost un succes, afacerea a fost doborâtă de problemele legate de fluxul de numerar, iar poliția i-a confiscat utilajele de fabricare ale bomboanelor, în urma unui control.
În 1886, Milton Hershey era aproape în faliment. Drept pentru care, și-a cheltuit ultimii bani pe un bilet de tren care să-l ducă înapoi, în Lancaster, dar nici aici nu i-a fost mai bine, de vreme ce a întâmpinat criticilor familiei, aceștia considerându-l un ratat.
Cum a învățat Milton Hershey să facă ciocolată
Totuși, norocul i-a surând din nou, la 29 de ani, de data aceasta chiar în Lancaster, întrucât aici a inventat un nou tip de caramel, care avea în componența sa mult lapte. Ca să-și vândă marfa, Hershey le promitea viitorilor clienți că delicatesa „se va topi în gură”. Nu a mai durat mult până când un importator britanic de bomboane s-a îndrăgostit atât de tare de noul produs, încât i-a cerut acestuia o comandă cosiderabilă.
Hershey a obținut un împrumut de la Banca Națională Lancaster și a achiziționat toate materiile prime de care avea nevoie pentru a fonda Compania Lancaster Caramel. Deschisă în 1886, firma a început să vândă caramele făcute cu lapte proaspăt, clienților care cumpărau vrac. Mișcarea a dat curs unui succes atât de mare încât Hershey a angajat 1.300 de muncitori, în două fabrici, până în anul 1890.
Cu numerar în buzunare pentru prima dată, Milton Hershey s-a bucurat de călătorii de lux, vizitând Mexic, Europa, Regatul Unit și Egipt. A pariat la Monte Carlo și a sărutat Piatra Blarney, în Irlanda. În 1898, s-a căsătorit cu Catherine Sweeney, o americancă de origine irlandeză, din New York, care avea să-l învețe arta filantropiei.
O excursie la Expoziția Mondială din Chicago, în 1892, îi schimva, din nou, traseul în carieră. Văzând aici mașinării inovatoare (pentru acele vremuri) de fabricat ciocolată, aduse din Germania, s-a hotărât să se reorieteze. Până în acel moment, Hershey folosise ciocolata doar pe post de glazură.
În 1900, Milton Hershey vindea Lancaster Caramel Company pentru 1 milion de dolari, pierzând drepturile asupra tuturor fabricilor sale. Cu toate astea, nu a pierdut drepturile de autor pentru rețetele de ciocolată.
Cu banii din vânzare, a înființat Hershey Chocolate Company și a cumpărat, mai apoi, un teren în Derry Township, unde știa că sunt multe ferme de lactate. A început noua sa fabrică în 1903, finalizând-o doi ani mai târziu, în 1905, an în care ieșea pe piață, pentru prima dată, Hershey Kiss.
Moștenirea unui filantrop
Având bani suficienți de rezervă, Milton Hershey și soția sa au început să se gândească la metode de a-i cheltui cu cap. Fiindcă cei doi nu puteau avea copii care să le moștenească averea, în 1909 au înființat Școala Industrială Hershey pentru băieți orfani, care funcționează și astăzi ca școala mixtă, sub numele de „Milton Hershey”.
În 1912, Hershey scăpa, pe ultima sută de metri, de tragedia de pe Titanic, hotărându-se brusc să se nu mai îmbarce. Trei ani mai târziu, iubita lui soție murea de pneumonie, iar ciocolatierul se îngropa, de durere, în muncă.
Așadar, n-a durat mult până când Hershey să „arunce” pe piața din Statele Unite ale Americii mai bine de 100 de sortimente de ciocolată, marcă proprie.
Cu afacerile în plină expansiune, a început să se gândească la cum ar putea să achiziționeze mai mult teren agricol. El a construit aici un oraș utopic, menit să găzduiască muncitori din fabricile sale, pe l-a numit, evident, orașul Hershey.
Arhitectul angajat de Hershey a transformat terenul din Derry Township într-un oraș în plină expansiune, cu o bancă, un hotel, o școală publică, biserici, parcuri, terenuri de golf și o grădină zoologică. Acesta a implementat chiar și un sistem de transport între Hershey și orașele din apropiere. Astăzi, Hershey încă există și are o populație de 14.000 de locuitori.
După trei ani de văduvie, Milton Hershey a transferat 60 de milioane de dolari, din acțiunile companiei sale, către Hershey Trust, care avea ca scop finanțarea școlii industriale pe care o fondase împreună cu regretata sa soție.
Mai mult, omul de afaceri a sprijinit eforturile de război ale Americii împotriva naziștilor, în al Doilea Război Mondial, furnizând forțelor armate batoane de ciocolată pe care le-a creat de-așa natură încât să nu se topească în mână. Hershey era prea bătrân pentru a lupta, dar știa că puterea financiară e un avantaj.
Filantropul a murit în data de 13 octombrie 1945.
Generozitatea acestuia continuă să inspire chiar și în ziua de azi.