Povestea fabuloasă a primului Tarzan de la Hollywood, un român: din mahalaua Timișoarei, vedetă globală

Povestea fabuloasă a primului Tarzan de la Hollywood, un român: din mahalaua Timișoarei, vedetă globală

În anul 1904 se năștea la Timișoara românul care avea să ajungă un cunoscut star de Hollywood. Află povestea fabuloasă a primul Tarzan.

În data de 2 iunie 1904, la periferia Timișoarei, se năștea János Weissmüller. Toată lumea avea ca mai apoi să îi spună acestuia „Johnny”, fiind cunoscut în întreaga lume ca înotător, poloist, dar și actor de Hollywood, în rolul lui Tarzan, în 12 filme din anii ’30 şi ’40.

Cronologic vorbind, acesta a fost cel de-al șaselea actor care a primul rolul principal al omului-junglei, însă János Weissmüller a ajuns să fie cel mai cunoscut din istoria cinematografiei. Acesta s-a născut într-o familie de bănățeni, iar destinul său avea să ia o altă traiectorie după ce întreaga familie a emigrat din Austro-Ungaria în Chicago, în anul 1908.

povestea primului tarzan
In timp ce se pregatea pentru Jocurile Olimpice, a primit o oferta de a juca in Tarzan

Aflați într-un mic oraș minier, János Weissmüller și-a descoperit pasiunea pentru înot, având în vedere că erau foarte aproape de lacul Michigan. Într-o enciclopedie a Jocurilor Olimpice, timișoreanul reușea în data de 9 iulie 1922 să devină primul om din lume care înota 100 de metri în 58,6 secunde.

Aproape doi ani mai târziu, acesta stabilea un nou record la 57,4 secunde, record stabilit pentru o perioadă de un deceniu. În ziua în care a concurat împortriva fraților Kahanamoku, acesta a reușit să conducă lejer cursa cu 2,4 secunde avantaj. În aceeași zi a mai reușit să mai obțină o medalie de aur, dar și una de bronz la polo.

povestea primului tarzan
János Weissmüller a fost multiplu campion olimpic

Pe baza performanțelor sale, Johnny Weissmüller a fost numit cel mai mare înotător al primei jumătăți a secolului XX. În ceea ce privește palmaresul său, acesta cuprinde 5 titluri olimpice și un bronz la polo, dar și 52 de titluri de campion național al SUA și 67 de recorduri mondiale stabilite.

Povestea primului Tarzan de la Hollywood

Atunci când Johnny se pregătea pentru Jocurile Olimpice din 1932, el a primit oferta de a poza în costum de baie pentru BVD Underwear. În urma acestui contract, Johnny Weissmüller urma să primească 500 de dolari săptămânal.

Ștabii cinematografiei l-au invitat pe acesta să participe la un casting pentru rolul lui Tarzan. Astfel, în loc să se pregăteacă pentru Jocurile Olimpice, Johnny debuta pe marile ecrane în filmul „Tarzan, omul maimuță”, încheind un contrat cu MGM.

Actorul a avut o viață amoroasă de succes, fiind căsătorit de cinci ori, astfel că această viață de star hollywoodian era ceea ce i se potrivea cel mai mult. Ceea ce face ca lucrurile să devină mai interesante este faptul că rolul său l-a ajutat să îi salveze viața.

În anul 1959, atunci când s-a dat startul unui concurs de golf al celebrităților în Havana, rebelii au încercuit mașina în care se afla. În acel moment, János Weissmüller a avut o prezneță de spirit și a început să se bată cu pumnii în piept și să urle, la fel cum făcea și în filmele sale.

povestea primului tarzan
Vocea lui Tarzan i-a salvat viata

Rebelii și-au dat seama că el este Tarzan și au coborât armele, fiind chiar escortat până la următoarea destinație de gold. În ceea ce privește ultima dorință a celebrului actor, acesta a vrut ca în momentul în care sicriul său va fi coborât, să se audă strigătul lui Tarzan pe fundal. Acesta a murit la vârsta de 80 de ani, în data de 20 ianuarie 1984.

Marelui actor i s-a atribuit și o stradă din Timișoara de 250 de metri, de către Primăria Timișoarei. Intrarea Johnny Weissmüller se regăsește în zona Freidorf din Timișoara, cu toate că a fost un medaliat olimpic și un actor cunoscut în întreaga lume.

Citește și: