Pompierii au verificat bisericile din România, înainte de Paște. S-au dat amenzi de sute de mii de lei pentru nereguli

Pompierii au verificat bisericile din România, înainte de Paște. S-au dat amenzi de sute de mii de lei pentru nereguli

Pompierii români au mers, înaintea sărbătorilor pascale, la toate bisericile din întreaga ţară, pentru a verifica siguranţa cu privire la prevenirea incendiilor. În urma controalelor, aceștia au aplicat mai multe amenzi usturătoare şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor. IGSU transmite că va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor la nivel naţional.

Pompierii IGSU au verificat bisericile din România, unde au găsit nereguli

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat că, încă de săptămâna trecută, au început activităţile de verificare a lăcaşurilor de cult din România, unde se preconizează un aflux mare de participanţi. De asemenea, au fost investigate și construcţiile destinate cazării credincioșilor în incinta mănăstirilor.

„În perioada sfintelor sărbători pascale, IGSU va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor înregistrate la nivel naţional iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților”, au transmis, joi, reprezentanții IGSU.

Preoții și clericii au fost intruiți pentru slujba de Înviere

Acţiuni ale IGSU au fost efectuate şi la unităţi turistice sau obiective ce desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. În timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte precum dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.

Mai mult, au fost instruiți preoţii şi personalul clerical cu privire la modalităţile de coordonare a evacuării enoriaşilor şi utilizare a stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcaşelor.

601 controale și amenzi mari

Pompierii IGSU au efectuat, în perioada 15-19 aprilie, 601 controale la nivel naţional. În urma verificărilor, aceștia au aplicat pentru neregulile identificate în teren 1.773 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 140 de amenzi, în cuantum de aproximativ 330.000 de lei (335.052 de lei).

Mii de pompieri sunt la datorie

În plan operaţional, în fiecare zi, peste 5.000 de pompieri sunt la datorie pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor aflate în pericol. Răspunsul la intervențiile medicale urgente este asigurat prin intermediul celor peste 570 de echipaje SMURD. 323 sunt pompieri paramedici, 33 reprezintă unităţi de terapie intensivă mobilă (nouă specializate în tratament pentru bebeluși), 57 sunt autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, iar 151 sunt echipaje pentru descarcerare.

Ca măsură operaţională suplimentară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităţilor subordonate ca, în caz de nevoie, să fie asigurată rezerva de forţe şi mijloace necesară în zonele de competenţă unde sunt staţiuni montane şi alte obiective turistice sau unde se înregistrează un flux mare de persoane, astfel încât timpul de răspuns la solicitările oamenilor să fie optim.

Ce recomandări are IGSU pentru Noaptea de Înviere

Pentru evitarea incidentelor pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, pompierii români recomandă ca lumânările să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile; evitarea deplasării cu lumânări aprinse în mașini și parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și mănăstirilor, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

Citește și: