10 iun. 2022 | 17:13

Politico: Bun-venit în Bulgaria, unde războiul din Ucraina este din vina NATO

ULTIMA ORĂ
Politico: Bun-venit în Bulgaria, unde războiul din Ucraina este din vina NATO

NATO este de vină pentru că a provocat „operațiunea militară specială”, așa cum a numit Vladimir Putin invazia sa în Ucraina. Washingtonul a ajutat Kievul să construiască laboratoare secrete de arme biologice. Ucraina este apărată de naziști, iar lumea susține eforturile Moscovei de a elibera țara de un regim fascist. Aceste narațiuni false și teorii ale conspirației – concepute pentru a consolida sprijinul pentru războiul lui Putin – sunt de așteptat în interiorul Rusiei și din partea trolilor pro-Kremlin online.

Bulgaria, punctul zero pentru dezinformare

Dar, în timp ce amenințarea reprezentată de știrile false este globală, Bulgaria a devenit punctul zero pentru modul în care o astfel de dezinformare continuă să prolifereze în mare parte necontrolat în interiorul Uniunii Europene.

Un flux constant de opinii pro-ruse inundă dezbaterile din Bulgaria cu privire la război. Punctele de discuție ale Kremlinului sunt reluate de politicieni, de mass-media mainstream și de experți deopotrivă. Ca urmare, invazia a divizat opinia publică, alimentând temerile că valorile democratice sunt amenințate în cea mai săracă țară din UE.

„Bulgaria a fost ținta unor campanii sistematice de dezinformare timp de ani de zile – iar aceste eforturi dau roade acum”, a declarat Goran Georgiev, analist la Centrul pentru Studiul Democrației, cu sediul la Sofia. „Unii bulgari cred fără echivoc în teoriile conspirației și și-au pierdut încrederea în mass-media tradiționale”.

Este o preocupare nu doar pentru militanții pentru democrație, ci și pentru noul guvern bulgar, format anul trecut sub conducerea lui Kiril Petkov, a cărui campanie s-a axat pe curățarea politicii și combaterea corupției.

Războiul din Ucraina, „o operațiune specială” pentru Bulgaria

Pentru ochii vest-europeni, exemplele de povești conspiraționiste în cascadă și de pătrundere a opiniilor pro-Putin sunt șocante. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Petkov a fost nevoit să își demită propriul ministru al apărării, care se tot referea la invazia ilegală ca la o „operațiune specială”, adoptând eufemismul preferat de Putin.

Personalități publice populare și mass-media din Bulgaria difuzează povești pro-ruse din alte părți, de asemenea. Să luăm cazul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, unde o mică trupă de soldați ucraineni a rezistat asediului rusesc timp de săptămâni întregi, până când s-au predat în cele din urmă.

Tabloidul rusesc pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda, pro-Kremlin, a publicat o versiune a evenimentelor care îi prezenta pe soldații ucraineni ca fiind naziști. Articolul a fost apoi tradus și retipărit în tabloidul bulgar Trud, un ziar popular care simpatizează cu Moscova.

Acesta a afirmat că soldații ucraineni care s-au predat au fost găsiți acoperiți cu tatuaje cu svastici și citate din Hitler – și a oferit acest lucru ca dovadă că Putin a fost justificat să invadeze Ucraina – reluând afirmații demitizate potrivit cărora armata ucraineană este formată din fasciști.

Tatuaje cu svastici

Povestea în sine a fost destul de rea. Dar articolul a ajuns în atenția jurnalistului și prezentatorului de televiziune bulgar Martin Karbovski, care l-a împărtășit cu cei 530.000 de urmăritori ai săi de pe Facebook. Într-o națiune de 7 milioane de oameni, el este una dintre cele mai populare personalități de pe platforma de socializare.

În aprilie, unul dintre partenerii de coaliție guvernamentală ai lui Petkov l-a nominalizat pe Karbovski pentru o funcție în cadrul autorității bulgare de reglementare a mass-media, care supraveghează posturile publice de televiziune și pluralismul mediatic. Candidatura lui Karbovski a stârnit indignare în rândul comunității jurnalistice din Bulgaria și, în câteva ore, acesta și-a retras candidatura.

Karbovski s-a prezentat ca fiind cel care, în cele din urmă, nu a vrut să devină funcționar public, acceptând o slujbă de la cei de la putere care îi fuseseră dușmani.

Potrivit lui Bozhidar Bozhanov, ministrul bulgar al e-guvernării, problema este greu de rezolvat. Bulgaria a avut o slăbiciune sistemică față de propaganda rusă cu mult înainte de începerea războiului, a spus el.

„Kremlinul folosește fabrici de troli, site-uri anonime și media locale pe care le controlează într-un fel sau altul”, a declarat Bozhanov pentru POLITICO.

„La fel ca în alte țări din Europa de Est, nu putem pur și simplu să închidem mai multe instituții media controlate de Rusia și să rezolvăm problema dezinformării.”

Eforturile repetate ale guvernului de a forța Facebook și alte companii de social media să ia mai multe măsuri pentru a elimina propaganda rusă de pe platformele lor au căzut, de asemenea, în mare parte, în urechi surde, a declarat Bozhanov.

Polonia și Ungaria s-au luptat, de asemenea, să facă față propagandei pro-Rusia. Dar de ce este Bulgaria aparent atât de vulnerabilă? Răspunsul este parțial cultural.

Legăturile istorice dintre Bulgaria și Rusia sunt profunde. Mulți bulgari vorbesc limba rusă și, prin urmare, le este ușor să acceseze versiunea Kremlinului asupra evenimentelor. Înainte de invazia Ucrainei, Moscova era văzută de mulți ca un aliat.

În timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, Rusia i-a învins pe turci și a pus capăt dominației otomane în Bulgaria. De atunci, în Bulgaria a existat un curent de gândire care vedea Rusia ca pe un eliberator.

Libertatea presei în această țară a fost subminată de ani de zile. Bulgaria a încheiat pe locul 91 în cel mai recent Index al libertății presei realizat de Reporteri fără frontiere, de pe locul 112 anul trecut, iar ONG-ul descrie în continuare starea libertății presei din țară ca fiind „fragilă și instabilă”. Cele câteva publicații independente rămase se luptă să supraviețuiască.