05 apr. 2022 | 07:13

Poliția Română pune ochii pe românii cu criptomonede: investiția de milioane, ”ca să te prindă”

ACTUALITATE
Poliția Română pune ochii pe românii cu criptomonede: investiția de milioane, ”ca să te prindă”

Amatorii de Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede populare au intrat în vizorul autorităților din România, iar Poliția Română va face o investiție fabuloasă pentru a identifica ilegalitățile din acest domeniu din ce în ce mai popular.

Deja de câteva luni, se vehiculează o investiție semnificativă a Poliției Române într-o soluție informatică pentru ”analizarea tranzacțiilor cu criptomonede”. În practică, autoritățile vor să facă o treabă mai bună în a identifica cine se află în spatele unor tranzacții suspicioase cu Bitcoin, Ether, Elrond și nu numai. Suma din spatele acestui proiect este una fabuloasă și, deși are o valoare estimată, există posibilitatea să sufere modificări.

Poliția România pune ochii pe infractorii cu Bitcoin

La nu mai puțin de 1,6 milioane de lei este estimată licitația, fără TVA, iar livrarea urmează să aibă loc în 45 de zile de la data semnării contractului. Până la această oră, ofertele primite au fost în număr de cinci SoftwareONE Licensing Experts, Organizing Group, Beia Consult International, Web Win Group Net și Greensoft.

„Proiectul are ca obiectiv întărirea capacității structurilor de criminalitate informatică din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, de a identifica și analiza probele digitale, precum și asigurarea cooperării inter-instituționale, la nivel național pentru prelevarea și analiza probelor digitale. Beneficiul obținut în urma achiziției va fi reducerea timpului de soluționare a sarcinilor și solicitărilor primite, în urma dotării cu echipamente noi, superioare din punct de vedere al performanțelor tehnice”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de atribuire.

Ca referință, această investiție vine în contextul în care Poliția Română nu are în dotare nicio aplicație software care să vină în sprijinul specialiștilor. În teorie, se analizează totuși tranzacții cu criptomonede, dar se realizează cu soluții software gratuite, ce nu oferă întotdeauna informații complete cu privire la diverse tipuri de tranzacții de pe piața de globală de criptoactive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele