Poate un cimpanzeu să fie crescut ca un om? O familie a crescut un cimpanzeu, într-un experiment inedit
Familia Kellogg a crescut un cimpanzeu ca pe o fiică, pentru a vedea dacă se poate dezvolta ca un om.
Genetica ne-a revoluționat înțelegerea modului în care biologia ne afectează viețile, înainte ca epigenetica și cercetările recente să intre în luptă și să ne arate că genele noastre pot fi direct afectate de creșterea noastră.
Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să se întrebe dacă animalele extrem de inteligente ar putea atinge un nivel similar de comportament intelligent, dacă sunt crescute ca un om.
Intrigați de cazul a doi copii care au fost crescuți de lupi și au rămas aproape sălbatici toată viața, Winthrop și Luella Kellogg s-au angajat într-un experiment al lor. Winthrop Kellogg este psiholog și și-a dedicat viața înțelegerii speciilor de animale inteligente de la începutul până la mijlocul anilor 1900 și a condus un laborator de stimuli ai animalelor la Universitatea de Stat din Indiana, înainte de a face același lucru la Universitatea de Stat din Florida.
Cuplul a hotărât să crească un cimpanzeu, ca pe propriul copil, alături de Donald, fiul lor uman. Ei au vrut să le monitorizeze dezvoltarea celor doi în paralel – copilului și cimpanzeului.
Așadar, faceți cunoștință cu Gua, un cimpanzeu în vârstă de doar șapte luni și jumătate, care a fost luat în gospodăria Kellogg în 1931. Donald avea doar zece luni când Gua a fost prezentată familiei, așa că cei doi erau aproape identici ca vârstă. În ochii familiei, Gua și Donald erau frate și soră și aveau să fie crescuți în consecință. Cimpanzeul-fetiță a primit o atenție constantă, i s-au dat aceleași sarcini de învățare pe care le-ar avea un bebeluș uman și chiar a purtat ținute și scutece pentru perioada de studiu de nouă luni.
Poate un cimpanzeu să crească ca un om?
S-a realizat un documentar, comparându-i pe cei doi în sarcini diferite, care poate fi văzut mai jos.
Gua s-a dezvoltat bine, dobândind abilități motorii bune și forță fizică ca orice cimpanzeu în captivitate. Potrivit unui raport, Gua a mers drept și putea răspunde la 20 de comenzi simple și a fost catalogată „mai inteligentă” decât Donald la vârsta de 12 luni.
Cu toate acestea, diferențele au început să apară rapid – în timp ce Donald folosea aspectul fizic și fețele pentru a identifica oamenii, Gua folosea mirosurile și hainele pe care le purtau. La 16 luni, Donald a început să formeze cuvinte, dar Gua nu a putut. Se părea că, în timp ce Gua excela în sarcinile timpurii, în cele din urmă, creierul ei, pur și simplu, nu a putut ține pasul cu dezvoltarea lui Donald.
Așa cum era de așteptat, a avea un cimpanzeu ca soră a început să aibă consecințe asupra șui Donald și acesta a început să imite sunetele pe care Gua le scotea. În timp ce experimentul dorea ca Gua să devină mai umană, Donald devenea mai mult cimpanzeu. După nouă luni, experimentul a fost oprit.
Gua a fost returnată la Centrul Regional de Cercetare a Primatelor Yerkes din Florida, unde a fost studiată în continuare până la moartea ei, la mai puțin de un an mai târziu, din cauza pneumoniei.
Deși neortodox și extrem de lipsit de etică în conformitate cu standardele actuale, studiul a dezvăluit câteva concluzii fascinante. Animalele sunt mult mai inteligente decât le-am atribuit adesea credit, în special în anii 1900, dar această dezvoltare pare să le ducă doar atât de departe. S-a demonstrat că unele primate au capacitatea vocală de a forma cuvinte, dar le lipsește dezvoltarea creierului pentru a traversa această punte.