09 mart. 2022 | 22:24

Planul ascuns al lui Putin, prin care vrea să întoarcă sancțiunile împotriva noastră

ACTUALITATE
Planul ascuns al lui Putin, prin care vrea să întoarcă sancțiunile împotriva noastră

Toată presa lumii vorbește despre impactul economic al sancțiunilor adoptate de Statele Unite ale Americii și cele occidentale împotriva Rusiei, dar foarte puțini analiști sunt atenți la maniera în care se pregătește Vladimir Putin să întoarcă efectiv aceste sancțiuni și să le aducă în favoarea sa.

Știm cu toții că economia Rusiei suferă de pe urma măsurilor adoptate atât de țările care se opun războiului din Ucraina, cât și de companii private occidentale, ce au decis să iasă de pe piața locală a rușilor.

Cum vrea Putin să întoarcă totul în favoarea sa și să pedepsească SUA și Occidentul

Ei bine, Vladimir Putin nu a rămas fără ași în mânecă. Se pare că ar pregăti intrarea țării în incapacitate de plată. Ar fi vorba despre un default intenționat, susțin unele voci.

Potrivit datelor lansate public de JPMorgan, Rusia are plăți de peste 700 de milioane de dolari care urmează să fie scadente în martie, în mare parte cu o perioada de grație de 30 de zile.

Conform analiștilor, acțiunile Rusiei în plan economic pregătesc scenariul în care țara nu-și va plăti datoriile, pentru a pedepsi Occidentul pentru sancțiunile impuse.

„Putin va ajunge 100% în default”, a spus managerul fondurilor speculative Kyle Bass pentru CNN într-un interviu telefonic oferit miercuri. „Occidentul îl sugrumă. De ce ar fi de acord să plătească Occidentului dobânda chiar acum?”

„Ar fi un default logistic mai degrabă decât o lipsă de fonduri”, a declarat Peter Boockvar, director de investiții la Bleakley Advisory Group. Capital Economics susține că rușii ar putea interzice rambursarea datoriilor externe pentru a produce pierderi creditorilor străini.

Simon Weaver, senior strateg specializat în împrumuturi suverane pentru țările în curs de dezvoltare la Morgan Stanley, susține și el că șansele Rusiei de a-și rambursa datoria externă sunt în scădere pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, iar restricțiile privind plățile cresc. Practic, acest specialist susține că Rusia oricum nu mai are de unde să achite! Totul ar urma să se întâmple după un scenariu care nu e nou sub soare, el mai fiind cunoscut și în cazul Venezuelei.

„Vedem acest default ca fiind scenariul cel mai probabil”, a scris Weaver. „În cazul că el va avea loc, cea mai bună comparație este cea cu Venezuela”.