26 sept. 2022 | 16:55

„Picătura japoneză”: ce au descoperit oamenii de știință într-un asteroid, ce înseamnă asta pentru noi

ACTUALITATE
„Picătura japoneză”: ce au descoperit oamenii de știință într-un asteroid, ce înseamnă asta pentru noi

După ce au analizat probele de praf pe care le-au adunat cu ajutorul unei sonde spațiale japoneze, cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare.

Astfel, existența apei și în altă parte decât pe Terra devine o certitudine. Ei au descoperit prețiosul element pe un asteroid aflat la 300 de milioane de kilometri de planeta noastră.

Descoperirea este foarte importantă pentru omenire

Desigur, cantitatea de apă nu este una mare, fiind vorba despre o singură picătură, în altă formă de agregare, însă descoperirea deschide noi uși în cercetare, însă și în ceea ce privește teoriile curente cu privire la subiect.

„Această picătură de apă are o foarte importantă semnificație. Mulți oameni de știință cred că apa a fost adusă (din spațiu), dar noi chiar am descoperit apă pe Ryugu, un asteroid de lângă Pământ, pentru prima oară˝, a declarat Tomoki Nakamura de la Universitatea Tohoku, citat de Digi24.

Sonda spațială Hayabusa-2 a fost lansată de oamenii de știință japonezi în anul 2014 și, de atunci, colectează probe care i-ar putea ajuta pe aceștia să deslușească mistere vechi de zeci de ani.

În urmă cu doi ani, sonda s-a reîntors pe Pământ și a adus, laolaltă cu alte probe, și una dintre cele mai mari descoperiri ale prezentului: o picătură de lichid „care este apă carbonată, cu conținut de materie orfanică”. „Am descoperit dovezi că aceasta ar putea avea legătură directă cu, de exemplu, originea oceanelor sau a materiei organice pe Pământ.”

De altfel, despre apa descoperită în proba examinată, ei au spus că este, în sine, un lucru surprinzător, mai ales luând în calcul fragilitatea apei și șansele reale de a fi distrusă în spațiu, a subliniat Kensei Kobayashi, astrobiolog și profesor emerit la Universitatea Națională Yokohama National.

„Asta sugerează că asteroidul a conținut apă în formă lichidă, nu doar gheață, iar materia organică ar fi putut să se formeze în această apă”, a completat profesorul Kobayashi, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele