Klaus Iohannis a semnat decretul. Petre Daea, noul ministru al Agriculturii

Klaus Iohannis a semnat decretul. Petre Daea, noul ministru al Agriculturii

Petre Daea revine Ministerul Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat, în urma unui dosar de corupție. Klaus Iohannis a semnat astăzi, 8 iulie, decretul de numire în funcție.

Petre Daea a revenit la Ministerul Agriculturii

Update 8 iulie, ora 10.00. Petre Daea este noul ministru al Agriculturii. Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl numește pe acesta în funcție, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat, în urma acuzațiilor de abuz în serviciu.

Update 7 iulie, ora 19.04. Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis Administrației Prezidențiale propunerea de numire a lui Petre Daea în funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat Guvernul.

Update 6 iulie, ora 14.23. Petre Daea a fost votat în unanimitate de conducerea PSD pentru preluarea funcției de ministru al Agriculturii. Se pare că PSD va înainta propunerea ca acesta să preia funcția lăsată liberă de Adrian Chesnoiu.

Știre inițială. Decizia va fi luată miercuri, 6 iulie, într-o ședință a Consiliului Politic Național al PSD. După mai multe zile de discuții, Petre Daea pare să fie cea mai bună variantă pentru social democrați.

DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru abuz în serviciu. Comisia juridică i-a ridicat imunitatea ministrului. 

Procurorii DNA bănuiesc că în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană subordonată să îi dea acces la subiecte pentru probele de la concursuri pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.

Subiectele ar fi ajuns la patru candidați, dintre care trei au promovat. 

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!

În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

PSD a transmis că va respecta deciziile luate de Chesnoiu și a lăudat pentru „conduita onorabilă”. 

„Așa cum a anunțat deja, ministrul Adrian Chesnoiu dorește ca instituțiile abilitate să facă cercetările necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la activitatea sa. În acest sens, domnul Chesnoiu solicită „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare”, se arată în comunicatul PSD.