Peste 800 de șoferi munceau la negru pentru o firmă de ride-sharing din București. Amenda colosală primită
Mai mult de 800 de șoferi munceau la negru pentru o companie de ride-sharing din București. Autoritățile au aplicat o amendă colosală companiei respective pentru neregulile găsite.
Inspectorii teritoriali de muncă au demarat o acțiune alături de ANAF și au descoperit că mulți șoferi primeau remunerația în conturile bancare, însă acestea nu reprezentau venituri pe baza unui contract de muncă. Șoferii în cauză primeau comenzile pe o platformă cunoscută de ride-sharing, însă sumele nu erau declarate și implicit neimpozitate.
În această situație au fost găsiți 827 de șoferi care întreprindeau servicii fără a avea vreo formă legală din care să reiasă dreptul de transport de persoane. Oameni din cadrul anchetei ai afirmat că respectivii șoferi utilizau platforme de ride-sharing, muncind la negru însă.
„Aceste persoane primeau salarii în cont, sau salarii fără să aibă contracte în formă scrisă – și pe baza acestor informații, și cele de la ANAF, am putut să verificăm în REVISAL și apoi la fața locului. Persoanele respective nu beneficiază de asigurări sociale, de anumite facilități, ca atare nici la vechime, nici la pensie nu pot să beneficieze de această perioadă desfășurată acolo”, după cum a afirmat Constantin Bujor, șeful ITM București.
Sute de șoferi depistați de autorități că munceau la negru în București
Ceea ce a atras atenția autorităților a fost faptul că aceștia primeau bani în conturi care nu erau declarați ca și venituri. În urma cercetărilor s-a descoperit ceea la ce se așteptau autoritățile, astfel că acum, cei implicați în eschiva plății contribuțiilor vor avea de dat explicații și la ANAF.
„Ar putea reîncadra activitatea acestor oameni, cei 827, ca salariați ai SRL-ului respectiv și să le considere toate contribuțiile sociale – CAS, CASS, deci la un salariu minim ar fi 1000 de lei taxele pe lună rotunjit – aproape 160.000 de euro pe lună, iar de acolo depinde de cât timp sunt încadrați. Făceau niște venituri din activitate economică nefiscalizată, practic asta e evaziune fiscală și pentru cei 800”, după cum a declarat consultantul fiscal Cornel Grama.
Această abatere de la litera legii este cea mai mare din ultimii ani, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă. Aproximativ jumătate dintre șoferii descoperiți că munceau fără acte în regulă, au avut până în anul 2021 contracte de muncă, în timp ce restul nu au fost înregistrați sub nicio formă legală.
Compania în cauză a primit sancțiunea cu amendă în valoare de 200.000 de lei. Ulterior verificărilor, reprezentanții companiei au înregistrat angajații în mod legal. Potrivit specialiștilor în domeniul resurselor umane, acest tip de muncă este prezentă, în general, în cazul persoanelor care lucrează pe cont propriu sau pentru o perioadă scurtă de timp.
Din datele furnizate de Eurostat reiese faptul că 70% dintre românii care lucrează pe cont propriu sunt mai predispuși la sărăcie. Aceste cifre ne clasează pe primul loc la nivelul blocului comunitar, la o mare distanță față de următoarea poziție ocupată de Portugalia.