Peste 100.000 de tone de microbi antici se pot scurge din ghețarii care se dezgheață: ar putea începutul următoarei pandemii să fie într-un ghețar?
Peste 100.000 de tone de microbi – da, ați citit bine – ar putea veni din inundațiile din ghețarii care se topesc, în urma crizei climatice, potrivit unei noi analize. Având în vedere că acest scenariu va implica eliberarea a peste un miliard de microorganisme diferite, este sigur să pariem că unele pot avea potențialul de a fi germeni cauzatori de boli.
Oamenii de știință de la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor au vrut să descopere cât de multă materie microbiană ar putea fi eliberată din cauza topirii a opt ghețari din Europa și America de Nord, precum și a două situri din vestul Groenlandei.
Microbii din ghețari, periculoși
Chiar și în condițiile schimbărilor climatice moderate, ei au estimat că aproximativ 2,9 × 1022 celule ar fi eliberate în mediul înconjurător. Acesta este aproximativ echivalentul unei medii a 0,65 milioane de tone pe an de carbon celular, care include microbi, care va fi aruncat în ecosistemele lumii din emisfera nordică, în următorii 80 de ani.
„Numărul de microbi eliberați depinde îndeaproape de cât de repede se topesc ghețarii și, prin urmare, de cât de mult continuăm să încălzim planeta. Dar masa de microbi eliberați este mare, chiar și cu încălzire moderată. În timp ce acești microbi fertilizează mediile din aval, unii dintre ei ar putea fi și dăunători”, a declarat Dr. Arwyn Edwards, autorul studiului și biolog de la Universitatea Aberystwyth, într-un comunicat.
„Suprafețele de gheață ale ghețarilor care se topesc găzduiesc comunități microbiene active care contribuie la topire și hrănesc ecosistemele din aval”, a comentat Dr. Tristram Irvine-Fynn de la Universitatea Aberystwyth.
„În următoarele decenii, prognoza „apei de vârf” din ghețarii de munți ai Pământului înseamnă că trebuie să ne îmbunătățim înțelegerea stării și a soartei ecosistemelor de pe suprafața ghețarilor. Cu o mai bună înțelegere a acestei imagini, am putea prezice mai bine efectele schimbărilor climatice asupra suprafețelor glaciare și asupra biogeochimiei bazinului hidrografic”, a adăugat Irvine-Fynn.
Se știe că ghețarii adăpostesc o serie de virusuri antice, dintre care multe sunt necunoscute științei. În timp ce sunt blocate în gheață, ele reprezintă o mică amenințare pentru noi sau pentru orice altă parte a ecosistemului. Cu toate acestea, dacă această gheață se topește, ea oferă virusurilor posibilitatea de a „sări” într-o gazdă – fie că este vorba despre oameni, alt animal, o plantă sau ciuperci – și să continue să se replice și să se răspândească.