Persoanele care au avut covid-19 riscă să dezvolte boli grave. Concluziile unui studiu
Pacienții care contractează COVID-19 se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet, în special în cele trei luni de la infectare, potrivit unui nou studiu realizat de Emma Rezel-Potts, Martin Gulliford și colegii de la King’s College London, Marea Britanie, publicat la 19 iulie în revista PLOS Medicine.
Studiu. Ce boli pot dezvolta persoanele care au avut covid
Oamenii de știință recunosc din ce în ce mai mult COVID-19 ca fiind o afecțiune multisistemică care poate provoca boli în tot corpul, probabil prin declanșarea căilor care provoacă inflamații.
În noul studiu, cercetătorii au investigat dacă un eșantion de pacienți cu COVID-19 a dezvoltat noi cazuri de diabet și boli cardiovasculare la o rată mai mare decât un eșantion de persoane care nu au avut niciodată această boală în anul care a urmat infecției.
Care este eficacitatea celei de-a doua, a treia și a patra doze de vaccin cu ARNm COVID-19?
Aceștia au analizat fișele medicale anonime de la peste 428.000 de pacienți COVID-19 și de la același număr de persoane de control, asortate după vârstă, sex și medicină de familie.
Analiza a arătat că pacienții cu COVID-19 au avut cu 81% mai multe diagnostice de diabet în primele patru săptămâni după ce au contractat virusul și că riscul lor a rămas ridicat cu 27% timp de până la 12 săptămâni după infectare.
COVID-19 a fost asociat, de asemenea, cu o creștere de șase ori mai mare a diagnosticelor cardiovasculare în general, în principal din cauza apariției emboliei pulmonare (cheaguri de sânge în plămâni) și a bătăilor neregulate ale inimii. Riscul unui nou diagnostic de boală cardiacă a început să scadă la cinci săptămâni după infectare și a revenit la nivelurile inițiale sau mai mici în intervalul de 12 săptămâni până la un an.
Cercetătorii concluzionează că infecția cu COVID-19 este asociată cu un risc crescut de tulburări cardiovasculare și diabet, dar, din fericire, nu pare să existe o creștere pe termen lung a incidenței acestor afecțiuni pentru pacienții care au contractat virusul.
Recomandare de sport și dietă sănătoasă după infectarea cu covid
Pe baza acestor constatări, ei recomandă medicilor să își sfătuiască pacienții care se recuperează de COVID-19 să își reducă riscul de diabet printr-o dietă sănătoasă și prin exerciții fizice.
Ajay Shah, coautor al studiului, adaugă:
„Informațiile furnizate de acest studiu foarte amplu bazat pe populație cu privire la efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului vor fi extrem de valoroase pentru medicii care se ocupă de milioanele de persoane care au contractat COVID-19 până în prezent. Este clar că este necesară o vigilență deosebită cel puțin în primele 3 luni după COVID-19.”
Utilizarea unei mari baze de date naționale de dosare electronice de sănătate din asistența medicală primară ne-a permis să caracterizăm riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat în timpul fazei acute și pe termen lung după infecția cu Covid-19.
În timp ce în primele patru săptămâni, pacienții cu Covid-19 sunt cei mai expuși riscului acestor rezultate, riscul de diabet zaharat rămâne crescut timp de cel puțin 12 săptămâni.
Intervențiile clinice și de sănătate publică care se concentrează pe reducerea riscului de diabet în rândul celor care se recuperează de la Covid-19 pe termen lung pot fi foarte benefice.”