Parenting: cât de periculos e să-ți lași copilul să joace jocuri video, specialiștii vorbesc despre greșelile părinților
În zilele noastre, copilăria nu mai înseamnă să alergi cu bicicleta, să te joci șotronul în fața blocului sau să hoinărești prin grădina bunicii, alături de ceilalți vecini de vârsta ta. Astăzi, micuții își petrec mare parte din zilele libere în fața ecranelor, jucând diferite jocuri online. Greșesc părinții? La ce ar trebui să fie atenți?
Andreea Medvedovici-Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România, este de părere că părinții au o responsabilitate mare în viața copiilor și, atunci când vine vorba despre recreere, trebuie să fie atenți la ce activități desfășoară cei maici. Poate fi mai important la ce fel de jocuri iau parte aceștia, decât timpul în sine petrecut astfel.
”Când vorbim despre faptul că industria de jocuri video este o industrie responsabilă, vorbim de fapt despre controlul parental și despre clasificarea de vârstă pe care jocurile o au încă din anii ’90.
Vreau să vorbesc despre acest subiect pentru că foarte multă lume are preconcepția că, în general industria jocurilor video, nu ține cont de siguranța consumatorului și mai ales de siguranța copiilor în online.
Este o concepție greșită, pentru că, de fapt, industria este cu adevărat vârf de lance în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a se asigura că copii atunci când consumă jocuri video online sau offline sunt în siguranță”, a spus specialista.
Părinții sunt ajutați să-și controleze copiii în mediul online
Cel mai important aspect ce trebuie reținut de părinți este acela că nu sunt singuri în această luptă ce pare inegală. Uneori, părintele vine obosit de la serviciu, poate nu se pricepe foarte bine la tehnologie sau poate nu știe cum să evalueze anumite jocuri. Nu e nicio problemă! Nu trebuie să fii expert în jocuri video pentru a impune un control parental eficient asupra copilului și pentru a-l ajuta să desfășoare activități specifice vârstei lui, care să nu-i dăuneze sau să nu-l afecteze în niciun fel.
Pentru a veni în sprijinul părinților, există acest site care pune la dispoziția utilizatorilor informații despre ratingurile de vârstă PEGI și configurarea controlului parental.
”Un lucru extrem de important de spus este că soluțiile de control parental în industria de jocuri video sunt nu numai vârf de lance, dar și inovatoare. Abia acum încep să fie folosite, de exemplu, de platformele de streaming, precum Netflix.
Un alt lucru extraordinar este clasificarea de vârstă. Un lucru important pe care părinții trebuie să îl știe este că pentru anumite vârste nu cât se joacă, ci ce se joacă copilul, este mult mai important.
De la o anumită vârstă încolo, copii pot să distingă între viața reală și lumea virtuală. Înainte de această vârstă acest lucru nu este posibil, și atunci este foarte important ca părinții să vadă exact jocurile pe care copiii lor se joacă și să se asigure că joacă jocurile potrivite”, a mai spus specialista, care subliniază, totodată, faptul că site-ul de mai sus încearcă să le explice părinților în primul rând, cum folosim tehnologia și controlul parental pe diferite platforme pe care copilul se joacă pentru a ne asigura că acesta nu are acces la jocuri la care nu ar trebui să aibă acces, că nu poate să cumpere jocurile pe care părinții nu vor să le cumpere.