Panica românilor, măsurată în conturi bancare: retragerile record fac probleme băncilor din România
Pentru un moment, părea că românii s-au obișnuit cu războiul din Ucraina și că evenimentele teribile de dincolo de la graniță au devenit parte din cotidian. În realitate, băncile din România sunt oglinda perfectă a panicii românilor din această perioadă.
Conform datelor agregate de Banca Națională a României, situația conturilor bancare în lei deținute de români continuă să fie o problemă din ce în ce mai mare. Panica a început în martie, dar a continuat și în lunile următoare. Simptoma principală? Retragerile masive de numerar.
Atât de mult a scăzut disponibilitatea de cash din bănci, încât BNR a tras concluzia că discutăm de un record negativ. De când realizează aceste statistici, din 2003, în luna martie a acestui an, au existat cei mai puțini bani în instituțiile bancare din țara noastră.
Băncile românești, puse pe jar
În martie 2022, față de luna anterioară, soldul depozitelor deținute de români a scăzut cu 8 miliarde de lei. Practic, valoarea totală a depozitelor populației raportate de BNR, inclusiv depozite overnight (care sunt de fapt conturi curente și de economii), a scăzut de la 286 de miliarde de lei în februarie la doar 281 de miliarde de lei la finalul lunii martie 2022. Acesta este un record pentru piața din România atât procentual, cât și în valoare absolută.
Pe de altă parte, au explodat depozitele în valută, tot începând cu luna martie. Într-o singură lună, echivalentul în lei al acestora a crescut de la 121 de miliarde la 125 de miliarde de lei, evocând, de asemenea, frica majoră a românilor pentru prăbușirea monedei naționale. Ca referință, această explozie de depozite în euro este și unul dintre principalele motive pentru care băncile românești au început să ofere dobândă zero la valută sau, mai grav decât atât, să-ți ia și comisioane semnificative.
Având în vedere că, la final, ajungi să scoți mai puțini euro decât ai băgat, în valoare absolută, este ca și cum băncile de la noi au trecut la dobândă negativă. ING Bank este un exemplu pare care l-am detaliat deja de acest tip, dar problema este departe de a fi doar la ei, dobândă zero la euro + comisioane de administrare.