Până când mai ține criza semiconductorilor: ce domenii sunt afectate
Criza semiconducorilor ar mai putea dura până în 2024, zic experții. Acesta este un semnal de alarmă critic pentru economia mondială.
Conform unui studiu Goldman Sachs de anul trecut, 170 de sectoare de activitate sunt afectate. Astfel, prelungirea crizei va duce la creșterea acestui număr și va genera situații complicate în domeniile de activitate care depind critic de livrările de semiconductori.
Vedem că livrările de autoturisme, echipamente IT, carduri bancare, electrocasnice sunt afectate, atât la nivel global cât și în România. Întârzierile ajung la nivel de luni de zile. În acest context, criza semiconductorilor va genera o scădere cu 5.7 milioane de unități a producției de vehicule ușoare în 2022, conform analiștilor de la S&P Global Platts Analytics.
Criza semiconductorilor mai ține până în 2024
Conform Smart Payment Association (SPA), domeniul financiar va fi puternic afectat. Producătorii de carduri au tot mai multe dificultăți în producerea chipurilor necesare producerii instrumentelor de plată.
Mai mult, există și domenii de activitate în care criza semiconductorilor generează efecte critice. De exemplu, industria echipamentelor medicale, care „consumă“ 1% din producția globală de semiconductori, timpii de așteptare depășind deja un an. Un alt domeniu afectat drastic de sincopele lanțurilor de aprovizionare este industria cardurilor. Anual, peste trei miliarde de chip-uri sunt utilizate pentru emiterea, reînnoirea și înlocuirea cardurilor de plată.
Țara noastră are șansa de a deveni un important producător regional de cipuri, exact ca marile economii europene sau poate chiar peste acestea, dacă planurile autorităților de la București se vor materializa. Politicienii noștri deja se află în discuții avansate cu oficialitățile de la Bruxelles, iar lucrurile par să meargă pe drumul cel bun.
Industriile globale se confruntă, de luni bune, cu o criză acută de semiconductori, pe fondul închiderii mai multor centre din China, ca urmare a restricțiilor pandemice și a perturbării lanțurilor internaționale de aprovizionare, din cauza cererii explozive. Cum spuneam, lipsa de cipuri este de așteptat să dureze cel puțin până în 2024, potrivit CEO-ului Intel, Pat Gelsinger.