Până aici s-a ajuns: haosul din Energie intră pe mâna procurorilor
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2022/01/facturi-energie-procurori-800x533.jpg)
Situația de pe piața internă de energie este cât se poate de tensionată. În jurul furnizorilor s-a creat o adevărată dispută, dat fiind faptul că unii dintre ei nu au aplicat prevederile legilor plafonării și compensării facturilor. În tot acest haos, procurorii intră pe fir.
Ministrul Justiției a trimis Procurorului General al României o adresă în care solicită să investigheze ”orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.
Ce spun procurorii
“Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public.
Acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic”, au transmis oamenii legii.
Recent, ANRE a intervenit, la rândul său, aplicând sancțiuni anumitor furnizori.
”ANRE a finalizat parţial acţiunile de control demarate în data de 12.01.2022 la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale. Astfel, au fost finalizate verificările privind îndeplinirea obligaţiei de emitere de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete referitoare la plafonarea preţului final al energiei electrice şi al gazelor naturale precum şi consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensaţiei.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile ELECTRICA FURNIZARE şi GAZ VEST, nu au aplicat clienţilor beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienţilor finali beneficiari ai schemei”, transmite ANRE.