Pagubele provocate de războiul din Ucraina depășesc 500 de miliarde de dolari până în prezent

Pagubele provocate de războiul din Ucraina depășesc 500 de miliarde de dolari până în prezent

Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul adus Ucrainei ca urmare a războiului început de Rusia este de cel puțin 500 de miliarde de dolari, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko, informează Report, citând UNIAN.

Pagubele provocate de războiul din Ucraina, peste 500 de miliarde de dolari

„Multe lanțuri logistice au fost rupte, multe afaceri au fost distruse, iar unele au fost închise pe măsură ce lucrătorii pleacă. Ministerul Economiei estimează că prejudiciul se ridică la aproape jumătate din PIB-ul țării, sau aproximativ 500 de miliarde de dolari. Dar exact cifra va fi anunțată abia după încheierea războiului”, a spus ministrul de finanțe Serhiy Marchenko.

Guvernul ucrainean a estimat deja pagubele cauzate până acum din cauza războiului inițiat de Rusia pe 24 februarie, fiind de 565 de miliarde de dolari. Aceasta este suma pe care Kievul este de așteptat să caute ajutor de la parteneri cu scopul de a reconstrui țara după conflictul cu Moscova, a declarat premierul Denis Schmihal.

„Acestea sunt fondurile necesare pentru a ne reconstrui țara”

Într-o declarație culesă astăzi de agenția de presă Ucrinform, Shmyhal a fost convins că această sumă este o estimare preliminară a reconstrucției.

„Conform estimărilor preliminare, pierderile directe ale Ucrainei sunt în prezent estimate la 565 de miliarde de dolari. De fapt, acestea sunt fondurile necesare pentru a ne reconstrui țara în detrimentul Rusiei și al partenerilor săi”, a spus premierul.

Shmyhal a făcut o astfel de declarație după întâlnirea aseară cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki la Kiev. Viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski și viceprim-ministrul polonez, care și-au exprimat sprijinul pentru invazia Republicii Cehe, Petr Pyala, Slovenia, Yanez Jansa, Rusia.

Prim-ministrul Ucrainei s-a referit la fondurile și activele străine rusești înghețate de comunitatea internațională prin sancțiuni și a spus că guvernul său se bazează pe confiscarea unor astfel de bunuri pentru a asigura reparația. Cu toate acestea, el a fost, de asemenea, convins că așteaptă ajutor din partea comunității internaționale „în acest plan de reconstrucție la scară largă”.

„Cerem lumii întregi să ajute Ucraina să pună capăt acestui război, să reînnoiască și să reconstruiască fondul de reînnoire al țării noastre. Vă mulțumim pentru ajutorul și sprijinul pe care zeci de țări și milioane de oameni din întreaga lume le oferă deja Ucrainei,” a spus Shmyhal.

Totodată, el a spus că guvernul a format un grup pentru a evalua pierderile cauzate economiei ucrainene din cauza războiului inițiat de Rusia. Pe lângă obiectivele militare și infrastructura de bază a Ucrainei, armata rusă a atacat case și facilități private, precum spitale și creșe.