Pactul de partajare a datelor naște controverse: cum ajută, care ar putea fi efectele secundare
Zilele acestea a intrat în vigoare un pact de partajare a datelor între aceste două țări, la cinci ani după ce a fost lansat pentru prima oară.
Este vorba despre un pact între SUA și Marea Britanie. Cele două părți susțin că Acordul de acces la date, care a fost autorizat prin Legea privind clarificarea utilizării legale a datelor în străinătate din SUA, va ajuta forțele de ordine în combaterea infracțiunilor grave în ambele țări. Departamentul de Justiție a numit inițiativa prima de acest gen, adăugând că va permite anchetatorilor „să obțină acces liber la date vitale”.
Ce presupune, mai exact, acest acord
Conform acordului, autoritățile dintr-o țară pot solicita date de la furnizorii de servicii de internet din cealaltă țară, atâta timp cât acestea sunt legate de prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor grave, inclusiv terorismul, crima organizată transnațională și exploatarea copiilor.
Oficialii americani nu pot trimite cereri de date care vizează persoane din Marea Britanie și viceversa: se presupune că cererile pot fi folosite fie pentru a sprijini investigațiile interne, fie investigațiile asupra cetățenilor străini. Autoritățile trebuie, de asemenea, să respecte anumite cerințe, limitări și condiții atunci când accesează și utilizează date.
Unitatea de investigații a Ministerului de Interne al Regatului Unit va supraveghea Acordul de acces de date din Marea Britanie, în timp ce Biroul pentru Afaceri Internaționale (OIA) se va ocupa de chestiunile din SUA.
OIA a creat o echipă CLOUD care va revizui și va certifica comenzile în numele autorităților federale, statale, locale și teritoriale. Acesta va trimite direct cereri către furnizorii de servicii de internet din Marea Britanie și se va asigura că datele sunt transferate către autoritățile care au solicitat acest lucru.
Care sunt îngrijorările
Susținătorii confidențialității au criticat inițiativa și Legea CLOUD. În 2018, imediat după introducerea proiectului de lege, Electronic Frontier Foundation a declarat că există riscul unui precedent periculos. Mai exact, alte țări care ar putea dori să acceseze informațiile stocate, inclusiv în Statele Unite. Fight for the Future a susținut că asta ar amenința confidențialitatea utilizatorilor, în sine.
SUA vrea, momentan, să încheie pacte și cu alte țări în baza Legii CLOUD. Momentan, situația se poate repeta în cazul Australiei și Canadei.