Oțelăria Azovstal, predată rușilor. Kievul a dat ordin să se înceteze luptele

Oțelăria Azovstal, predată rușilor. Kievul a dat ordin să se înceteze luptele

Unul dintre cele mai întunecate și mai periculoase locuri din lume este uzina de oțel Azovstal din Ucraina. Combinatul siderurgic din Mariupol a fost predat rușilor. Apărătorii ascunși în oţelărie au primit ordin de la Kiev să înceteze lupta, a anunţat comandantul Regimentului Azov, Denis Prokopenko.

Combinatul siderurgic Azovstal a fost predat Rusiei

Bătălia pentru Azovstal a luat sfârșit? Acest complex industrial, întins pe 11 kilometri pătrați și ultimul bastion ucrainean al orașului Mariupol, a fost predat rușilor. Uzina a fost distrusă în proporție de 90% de ruși, care doreau să o cucerească pentru a stabili continuitatea teritorială între Donbas și Crimeea, anexată în 2014. Mai multe săptămâni, peste 1.000 de soldați au rezistat într-un labirint de pasaje subterane din epoca sovietică. Înconjurați, bombardați zi și noapte, au trăit în condiții de neimaginat. Aproape 700 dintre ei au fost răniți.

„Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, a spus Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în uzina uriașă.

Peste 1.900 de militari au depus armele

Kremlinul a precizat, vineri, că peste 1.900 de militari s-au predat forțelor rusești.

„Naţionaliştii blocaţi în oţelărie au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Kremlinul acuză regimentul Azov de fascism și neonazism

Planul Ucrainei este să organizeze un schimb de prizonieri de război, dar autorităţile de la Moscova au anunţat, în repetate rânduri, că mulți dintre aceşti luptători nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

Yuliia Fedosiuk, 29 de ani, soția luptătorului Arseni Fedosiuk, spune că femeile sunt întrebate des despre legăturile regimentului Azov cu mișcările de extremă dreaptă din Ucraina.

„Propaganda rusă în Europa este puternică și mulți oameni cred că soldații Azov sunt neonaziști sau fasciști. Spunem presei că regimentul Azov este partea oficială a armatei ucrainene. Că nu a comis crime, nici crime de război. Că este un regiment multinațional. Mulți soldați Azov sunt armeni, evrei, azeri, georgieni și așa mai departe. Rabinul-șef [al Ucrainei, Moshe Reuven Azman], a scris guvernului israelian să formeze coridor pentru evacuarea lor. Chiar și comunitatea evreiască sprijină Azovul”, a explicat Yuliia, pentru Euronews.

Soldații din uzină au fost salvați

Autoritățile ucrainene au negociat cu rușii pentru salvarea soldaților din Azovstal. Luni, 16 mai, au anunțat încheierea operațiunii de luptă a militarilor ascunși în centrală și evacuarea a 264 dintre aceștia, inclusiv câteva zeci de răniți. 53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal la Novoazovsk pentru asistență medicală, iar alte 211 au fost transportate la Olenivka printr-un coridor umanitar, a anunțat adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Malyar. Ambele locuri se află în zone controlate de forțele ruse și pro-ruse din estul Ucrainei.

Citește și: