20 mai 2022 | 13:19

Avertisment grav al experților: Mii de litri de substanțe chimice de la uzina Azovstal pot ajunge în Marea Neagră, ucigând orice formă de viață

ULTIMA ORĂ
Avertisment grav al experților: Mii de litri de substanțe chimice de la uzina Azovstal pot ajunge în Marea Neagră, ucigând orice formă de viață

Moscova provoacă pagube pe toate planurile. Cea mai nouă problemă este pericolul ecologic la nivel mondial. Mai multe substanțe periculoase au ajuns de la Azovstal în Marea Azov, din cauza bombardamentelor. Acestea riscă acum să ajungă în Marea Neagră, dar și în Marea Mediterană.

Specialiștii trag semnalul de alarmă. Ce se întâmplă cu deșeurile toxice de la Azovstal

Pagubele create de ruși după atacarea combinatului de la Azovstal din Mariupol ridică mari îngrijorări având în vedere că poate provoca o scurgere mare de hidrogen sulfat, care e o substanță foarte periculoasă, în Marea Azov.

Consiliul Municipal al orașului Mariupol a venit cu rapoartele care semnalează acest pericol, spune Interfax.

„Bombardamentele de la Azovstal ar putea deteriora o structură tehnică ce reține zeci de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat. O scurgere a acestui lichid va ucide complet flora şi fauna mării Azov. În plus, substanțe periculoase vor ajunge în Marea Neagră şi Marea Mediterană”, au declarat aceştia.

Autoritățile de la Mariupol spune că trebuie neapărat trimiși specialiști de la ONU pentru a analiza situaţia şi pentru a preveni un dezastru ecologic.

Norul de fum din zona Cernobîl, care vine în urma incendiilor de pădure din regiune, conține izotopi radioactivi.

„Există un pericol, sunt niveluri de radiație ridicate în Europa. Ştim cât de necugetat au atacat rușii Cernobîlul acum câteva săptămâni. Până la 100 de soldați ruşi au murit deja din cauza radiațiilor. Multe radiații s-au emis acum în aer. Vântul creează turbulențe, iar atmosferă se va deplasa transportând ceste pulberi radioactive. Poziția centrale nucleare este natură să prezinte anumite îngrijorări. Atacarea unei asemenea centrale a creat un pericol. Este nevoie de o rețea de securitate de mediu care să ne ferească pentru că radiațiile există”, a precizat un specialist în arme chimice pentru cbn.news.

ANM atrage atenția că potrivit simulărilor privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.