08 sept. 2022 | 15:02

Omul cât trăieşte, învață: ce sumă alocă românii lunar pentru educație

ACTUALITATE
Omul cât trăieşte, învață: ce sumă alocă românii lunar pentru educație

Un proverb spune că “Banii nu aduc învăţătură, dar învăţătura aduce bani”. Iată, așadar, ce sumă alocă românii lunar pentru educație.

Conform celor mai recente date, aproape 70% dintre români cheltuiesc pentru educaţie cel mult 25 de euro pe lună, în timp ce 7% preferă să utilizeze resurse de învăţare gratuite.

Un studiu realizat de o platformă de educaţie online dedicată antreprenorilor şi profesioniştilor din piaţa muncii, Upriserz, arată că doar un român din zece alocă bugete mari pentru zona de educaţie, cu valori cuprinse între 75 de euro şi 167 de euro pe lună.

Astfel, un român rezervă, săptămânal, aproximativ 4.5 ore, în medie, pentru activităţi dedicate învăţării (citit, participări la cursuri, evenimente sau webinarii, podcasturi) sau informării pe diferite teme de interes. În acest context, cel mai mult timp pentru învăţare îl alocă tinerii, și anume peste șapte ore pe săptămână, şi seniorii – aproape șase ore pe săptămână.

Cât investește românul în educație

De asemenea, persoanele active în piaţa muncii petrec aproximativ patru ore pe săptămână învăţând. Potrivit studiului, peste jumătate (52%) dintre respondenţi sunt de părere că învăţarea se realizează în decursul întregii vieţii, în timp ce una din trei persoane (33%) consideră că învăţarea se face în perioada de început a vieţii, în copilărie sau adolescenţă.

Datele culese dintr-un eşantion reprezentativ de 1.066 de respondenţi, din mediul urban şi rural, cu vârsta cuprinsă între 21-65 de ani indică faptul că tinerii Generaţiei Z (21-25 ani) sunt mai tentaţi să creadă că învăţarea este propice în perioada copilăriei şi tinereţii, pe când adulţii din Generaţia X şi Baby Boomers înclină să spună că învăţarea se realizează pe tot parcursul vieţii. În plus, Millennials şi Gen X dedică învăţării aproximativ patru ore pe săptămână, în medie, fiind cei mai puţin dispuşi să aloce timp acestei activităţi.

Tot în acest context, amintim noi schimbări legislative  care vin de la Ministerul Educației și vizează toți elevii beneficiari de burse. Se pregătesc măsuri care să direcționeze banii după alte criterii.

Se pare că oficialii de la vârful instituției doresc să schimbe regulile în baza cărora elevii ajung să fie beneficiari ai banilor de la stat, prin burse. Ministerul Educației plănuiește să introducă principiul meritocrației. Practic, elevii cu rezultate bune, ce fac performanță, vor primi burse.