Ioan Gyuri Pascu a fost cântăreț, actor, iar cei mai mulți dintre români îl cunosc de la Divertis.
A fost, fără dar și poate, un vizionar, fiind primul cântăreț român care a abordat vreodată, în țara noastră, stilul muzical reggae. A învățat să cânte singur la chitară, instrumentul care, peste ani, avea să-i devină cel mai bun prieten, iar spre sfârșitul vieții și-a dedicat o bună parte din timp spiritualității.
Ioan Gyuri Pascu s-a născut în localitatea Agnita (acum în județul Sibiu), dintr-un tată român și o mamă pe jumătate unguroaică. Printre altele, artistul avea origini poloneze, însă și slovace.
A studiat o perioadă pianul, iar în corul școlii obișnuia să-și amuze colegii cu vocea sa de „soprană” (termenul mai degrabă potrivit fiind cel de contratenor). Ulterior, s-a apucat de handbal, jucând într-o echipă de amatori, ca într-un final, să-și încerce norocul în actorie.
În paralel, Ioan Gyuri Pascu se dovedea a fi și un excelent autodidact, învățând de unul singur să cânte la chitară. Acest instrument avea să-i definească cariera, peste ani.
În luna mai a anului 1978 lua parte la sărbătorirea Zilei Muncii în Mediaș, unde se împrietenea cu frații Septimiu și Horia Moldovan, colegi de trupă ai Elenei Cârstea.
În perioada 1978-1980 ajungea să cânte în trupa Trandafirii Negri, la evenimente private, dar și la festivaluri.
Cu banii câștigați și-a cumpărat prima chitară acustică, direct de la fabrica din Reghin, Mureș.
În 1984, artistul se muta în Cluj-Napoca, unde era admis la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În paralel, se alătura trupei de teatru Ars Amatoria ș Fiii, condusă de Ion Vartic, unde ajungea să joace în câteva piese de comedie, mizând pe parodie, în mod special.
În 1986, Ars Amatoria ș Fiii se întâlnea cu Divertis: „După spectacol m-am întâlnit cu băieții de la Divertis. Le-a plăcut de mine, mi-au propus să intru în grup și, în 1987, în februarie, am avut primul spectacol cu ei”, mărturisea Ioan Gyuri Pascu, ani mai târziu.
Imediat după Revoluția din 1989, trupa Divertis devenea un fenomen național, iar odată cu ei, cariera lui Pascu „exploda” și ea.
În 1993, artistul scotea pe piață piesa „Țara arde și babele se piaptănă” care era numită cea mai bună melodie a anului cu pricina, potrivit unui sondaj realizat de Evenimentul Zilei, în acea perioadă.
A experimentat multe genuri muzicale și, în România, se poate spune că Ioan Gyuri Pascu a fost primul artist care a abordat stilul reggae, cu mult înaintea lui Pacha Man sau a trupei El Negro.
„Mașina cu jazzolină” este, poate, cel mai cunoscut și iubit album al său, din toate timpurile. Acest album se dorea a fi o critică subtilă asupra vremurilor pe care românii le trăiau, imediat după Revoluție. În același timp, Pascu miza și pe satira scenică pe care o realiza alături de Divertis.
El a părăsit Divertis în anul 2007, întrucât nu ar fi fost întocmai de acord cu glumele cu tentă politică făcute de Toni Grecu, liderul acestui grup.
Așa cum menționam anterior, Ioan Gyuri Pascu s-a născut într-o familie oarecum mixtă, formată din români și maghiari, iar din punct de vedere al religiei practicate, lucrurile nu stăteau cu mult diferit.
Cu o mamă catolică și un tată ortodox, Ioan Gyuri Pascu alegea ortodoxismul, ca mai apoi, la vârsta de 40 de ani, să schimbe de tot macazul.
Imediat după ce a împlinit această vârstă, artistul a început să scrie și să publice cărți în care era tratată spiritualitatea, cu emfază pe misticism.
Evident, presa a început să-i pună întrebări despre bizara întorsătură de situația, iar el nu a ezitat să răspundă. Conform propriilor declarații, Ioan Gyuri Pascu s-ar fi simțit, la un moment dat, inspirat de preotul ortodox Omraam Mikhael Aivanhov, împărtășind convingerile acestuia. „Trebuie să înțelegem că menirea noastră, drumul nostru pe pământ, este de a reface legătura cu Divinitatea, cu Dumnezeu”, declara el.
Potrivit a ceea ce știm, Ioan Gyuri Pascu a fost adeptul lui Luong Mihn Dang, din Vietnam. Acest lider spiritual ar avea mai bine de trei milioane de adepți, în peste 60 de țări.
Fosta soție a lui Pascu, Daniela Marin, este liderul spiritual al acestei mișcări în țara noastră.
Ioan Gyuri Pascu s-a stins în data de 26 septembrie 2016, după ce a suferit un infarct miocardic.