Omul care a dus americanii pe Lună, de fapt, un erou nazist: legătura cu Germania lui Hitler l-a bântuit toată cariera

Omul care a dus americanii pe Lună, de fapt, un erou nazist: legătura cu Germania lui Hitler l-a bântuit toată cariera

Americanii ajungeau pe lună datorită unui om care a fost erou nazist. Află care este legătura dintre Germania nazistă și aselenizarea americanilor.

În data de 20 septembrie 1945, Wernher von Braun ajungea la Fort Strong. Acesta era un mic sit militar de la extremitatea nordică a Long Island din portul Boston, fiind punctul de procesare pentru Proiectul Paperclip, programul guvernamental prin care sute de oameni de știință nemți au fost aduși în America.

Von Braun și-a completat documentele în acea zi în calitate de inventator al rachetei naziste V-2, membru al partidului nazist și membru al SS care ar putea fi legat de moartea a mii de prizonieri din lagărele de concentrare. Două decenii și jumătate mai târziu, miercuri, 16 iulie 1969, von Braun stătea în sala Centrului de Zboruri Spațiale Kennedy și a privit o altă rachetă a lui, Saturn V, ducând echipajul Apollo 11 pe Lună.

Faptul că el a fost responsabil atât pentru mortalul nazist V-2, cât și pentru maiestuosul Saturn V al NASA, face din Wernher von Braun o figură istorică controversată. Unii susțin că participarea sa la efortul de război nazist necesită clasificarea lui drept răufăcător.

Deși acțiunile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost monstruoase, el nu a fost motivat de vreun rău inerent sau de credința personală în ideologia nazistă. Von Braun a fost motivat de obsesia copilăriei pentru zborurile spațiale, de un patriotism oarecum necritic și de o înțelegere naivă a ramificațiilor acțiunilor sale în crearea uneia dintre cele mai mortale arme ale războiului.

Genealogia lui Wernher von Braun poate fi urmărită până la Junkers, o clasă socială de nobili care a dominat corpul ofițerilor militari prusaci, elita proprietarilor de pământ și birourile serviciului public în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

O poziție socială înaltă a fost moștenită sau dobândită prin căsătorie, o moștenire care de obicei le-a oferit Junkerilor o viziune îngustă și interesată asupra lumii. Tatăl lui Von Braun, Magnus era funcționar public, o carieră care asigura familiei o anumită calitate a vieții. Crescut în acest mediu privilegiat, cu simțul moștenirii sale Junker, l-a modelat pe von Braun la o vârstă fragedă într-un tânăr mândru și uneori arogant.

Pasiunea lui Wernher von Braun pentru spațiu, care era în contradicție cu educația sa, iar totul a început când mama lui, Emmy i-a dăruit un telescop pentru a treisprezecea aniversare. Privind în sus la Lună și stele, a fost cuprins de dorința de a călători în spațiu. Lansarea de rachete și aterizarea navelor spațiale și, eventual, el însuși pe Lună a devenit scopul vieții sale. A devorat cărți despre călătoriile în spațiu și și-a elaborat planurile de misiune.

americanii lună
Wernher von Braun a fost de mic pasionat de spatiul cosmic

Această obsesie pentru zborurile spațiale i-a afectat studiile universitare, deoarece von Braun era interesat doar de subiectele care l-ar ajuta să lanseze rachete. Notele sale la alte cursuri, între timp, au fost în mare măsură satisfăcătoare.

În această perioadă, von Braun a primit prima experiență practică cu rachete ca membru al Verein fur Raumschiffahrt (VfR), o societate de rachete de amatori. Activitățile VfR au atras atenția Armatei Germane, iar când un grup de ofițeri a mers să urmărească o lansare în primăvara anului 1932, von Braun a fost cel care s-a remarcat.

Ofițerul armatei Walter Dornberger a văzut promisiuni în tânărul inginer și i-a oferit oportunitatea de a-și dezvolta rachetele și de a explora posibilele lor aplicații militare pe banii armatei. Von Braun a acceptat oferta lui Dornberger și și-a început lucrările de doctorat în fizică și inginerie la Universitatea din Berlin mai târziu în acel an.

Wernher von Braun: Fostul membru SS care a dus americanii pe Lună

În 1933, Adolf Hitler a ajuns la putere. Încă profund implicat în lucrarea sa de doctorat, von Braun era doar parțial conștient de schimbările la nivel național aduse de această nouă conducere. Avea doar 21 de ani și, după propria sa recunoaștere (deși mai târziu în viață), era apolitic și oarecum dezinteresat de lumea din jurul său. Era patriot, dar rachetele erau preocuparea lui principală.

Von Braun și-a încheiat disertația în 1934. Intitulată „Contribuții de proiectare, teoretice și experimentale la problema rachetei cu combustibil lichid”, conținutul acesteia a fost considerat atât de important pentru viitorul armatei germane încât a fost ascuns sub un nou titlu, „Cu privire la combustie. Experimente”, și transferat în custodia Armatei.

Von Braun avea doar 22 de ani. Nu după mult timp, a început să lucreze pentru armată la o varietate de programe de rachete, printre care racheta balistică pe care Ministerul Propagandei Nazist o va numi în cele din urmă Vergeltungswaffe-Zwei, Vengeance Weapon 2 sau V2.

Armata a sporit finanțarea pentru programul V-2 de-a lungul anilor 1930. Până la izbucnirea războiului în 1939, von Braun conducea o operațiune considerabilă la o instalație dedicată de rachete la Peenemunde. Situat pe insula Usedom din nordul Germaniei, Peenemunde a oferit echipei lui von Braun spațiul necesar pentru a construi, testa și lansa rachetele lor în mod inofensiv în Marea Baltică.

Dar rachetele V2 care au fost lansate spre Londra începând cu 1944 nu au fost construite la Peenemunde. Aceste rachete au fost construite în fabrici subterane din apropierea orașului central german Nordhausen – cel mai faimos la Mittelwerk, unde construcția a fost făcută de prizonierii din lagărul de concentrare Dora-Mittelbau din apropiere.

Peste 60.000 de prizonieri au trăit, au lucrat și au murit în tunelurile subterane umede de la Mittelwerk. Unii au cedat bolilor și malnutriției, în timp ce alții au muncit până la moarte. Alții au fost spânzurați public în execuții de grup, iar rata mortalității a crescut atât de mult încât crematoriile au devenit o necesitate.

Von Braun a vizitat Mittelwerk cel puțin o dată. Acestuia i s-a oferit un tur al instalației de către gardienii SS la sfârșitul anului 1943, când prizonierii încă excavau tuneluri. Dar felul în care aceasta și orice călătorie ulterioară l-au afectat pe tânăr este deschisă speculațiilor.

Nu există înregistrări ale von Braun care să planifice sau să supravegheze operațiunile la Mittelwerk, chiar și de la distanță. Este posibil ca dezinteresul său pentru politică din copilărie să-l fi ajutat fie să ignore, fie să reprime ceea ce știa despre Mittelwerk, sau poate că a putut justifica condițiile deplorabile din fabrica lui de rachete ca fiind o necesitate a războiului. Ani mai târziu, în America, von Braun a numit V-2 contribuția sa la arsenalul de război al Germaniei. Era ceea ce se aștepta să facă orice cetățean.

americanii lună
Inginerul a fost membru SS

În timpul mandatului său de dezvoltare a V-2, von Braun sa alăturat partidului nazist și a devenit membru al SS. Și-a păstrat visul ca oamenii să poată aseleniza. Într-o noapte de la începutul lui martie 1944, a băut prea mult la o petrecere și a vorbit prea liber în ceea ce el credea că era o conversație obișnuită.

El le-a spus colegilor petrecăreți că a prevăzut că războiul se va termina prost pentru Germania și a adăugat că tot ceea ce și-a dorit vreodată să facă cu rachetele sale a fost să le lanseze în spațiu. Era o recunoaștere asemănătoare trădării, care era o crimă pedepsită cu moartea. Von Braun a fost arestat câteva săptămâni mai târziu și, deși nu a fost niciodată încarcerat, a fost primul său indiciu că nu va fi în siguranță în țara natală când războiul se va termina.

Von Braun a adus aceeași viziune la NASA când agenția și-a absorbit grupul de rachete în 1960. De-a lungul deceniului, el a fost fotografiat dând mâna președinților, zâmbind cu astronauții și pozând în fața rachetelor masive care le-ar lansa în spațiu. Și în timp ce calea NASA către Lună a deviat în cele din urmă de la viziunea lui von Braun, el și-a îndeplinit totuși visul din copilărie în 1969.

Orice celebritate a obținut von Braun în America, nu i-ar putea șterge trecutul nazist. Dar, în același mod în care a acoperit sau a ignorat asocierea sa cu Mittelwerk, liderii și administratorii americani i-au suprimat sau au denaturat în mod deliberat trecutul său și au subliniat contribuțiile sale la programul spațial al națiunii și la explorarea spațială în general. El nu a fost exclus că fost nazist, din contră a fost celebrat ca și creatorul lui Saturn V.

americanii lună
In ciuda apartenentei sale naziste, acesta a fost apreciat pe teritoriul Americii

Circumstanțele din jurul celor mai mari triumfuri cu rachete ale lui von Braun au fost foarte diferite. V-2 a fost construit prin muncă din închisoare și lansat ca armă ofensivă, în timp ce Saturn V a fost construit de companiile de aviație americane și lansat cu nave spațiale cu echipaj uman pe Lună.

Există totuși o paralelă puternică: ambele rachete au fost construite și lansate în timp de război. În ambele cazuri, von Braun a urmărit banii și a dezvoltat tehnologia pentru a învinge un inamic, soldații aliați în Europa și Uniunea Sovietică în spațiu.

În niciun caz, el nu și-a întreprins munca din motive ideologice puternice. Nu a avut nicio dilemă morală aparentă sau criză de conștiință care să se alinieze cu partidul nazist în anii 1930 și nici nu s-a chinuit cu privire la decizia de a întoarce spatele patriei sale și de a emigra în America în 1945. Firul constant care traversează viața lui von Braun în timpul ambele războaie este fixarea lui pe zborul spațial.

Moștenirea pe care von Braun a lăsat-o în urmă va fi întotdeauna împărțită între cei care îl clasifică drept răufăcător și cei care îl clasifică drept vizionar. Ambele ar putea fi adevărate. El a exploatat cu siguranță mijloace îngrozitoare pentru a-și urmări obiectivele, dar a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai influenți ingineri de rachete și vizionari ai zborurilor spațiale ai secolului al XX-lea.

12:35 / 29.06.2022