Oficiali, jurnalişti şi activişti ucraineni care se opun invaziei ruse au dispărut sau au fost reținuți cu forța de trupele lui Putin, acuză ONU
Zeci de oficiali, jurnaliști și activiști ucraineni au fost reținuți sau au dispărut cu forța de către forțele rusești invadatoare, a declarat vineri ONU, avertizând că unele cazuri seamănă cu o „luare de ostatici”.
ONU acuză detenţii arbitrare şi dispariţii forţate ale mai multor jurnaliști, oficiali și activiști ucraineni
De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu puțin peste o lună, biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite a declarat că a documentat detenția arbitrară și dispariția forțată a 22 de oficiali locali ucraineni, dintre care 13 au fost ulterior eliberați.
Cel mai faimos caz a fost, probabil, cel al primarului orașului Melitopol din sudul Ucrainei, Ivan Fedorov, despre care autoritățile ucrainene au declarat că a fost răpit de forțele rusești de ocupație și reținut timp de câteva zile înainte de a fi eliberat.
„Acesta pare a fi un model care se întâmplă în zonele ocupate de Federația Rusă”, a declarat Matilda Bogner, care este reprezentantul biroului ONU pentru drepturile omului în Ucraina.
„Forțele Federației Ruse merg special pentru a reține și nu informează rudele și alte persoane unde duc oamenii”, a declarat ea jurnaliștilor de la Geneva prin legătură video de la Uzhhorod, în vestul Ucrainei.
„În unele cazuri, acest lucru pare a fi o formă de luare de ostatici”.
15 jurnaliști și activtiști ucraineni, luați ostatici
Bogner a declarat că au fost luați și 15 jurnaliști și activiști ai societății civile „care s-au opus vocal invaziei” în mai multe regiuni.
„Cu siguranță se pare că cei care sunt vizați sunt cei care sunt activiști pro-ucraineni sau care sunt văzuți ca fiind pro-ucraineni de către forțele ruse”, a spus ea.
Bogner a declarat că personalul ONU încearcă să verifice rapoartele potrivit cărora cinci dintre jurnaliști și trei dintre activiști au fost de atunci eliberați, dar „locul unde se află celelalte persoane rămâne necunoscut”.
Între timp, șapte jurnaliști au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie, a spus ea.
Aceștia se numără printre miile de civili, precum și printre miile de soldați din cele două tabere, despre care se crede că au fost uciși.
Biroul ONU pentru drepturile omului a verificat 1.081 de morți civili, inclusiv 93 de copii, dar a subliniat că adevăratul bilanț este probabil mai mare.
Bogner a declarat, de exemplu, că biroul pentru drepturile omului nu a putut verifica până acum multe dintre decesele din orașul port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării.
Bilanțul morților din Mariupol, dezastruos
Autoritățile din oraș au estimat bilanțul morților în oraș la peste 2.000 de persoane și au declarat vineri că se tem că o singură lovitură de săptămâna trecută asupra unui teatru în care se adăposteau civili ar fi ucis 300 de persoane.
Bogner a declarat că biroul pentru drepturi a avut acces limitat, dar, folosind date din satelit, a reușit să obțină informații despre gropile comune din oraș, inclusiv una care conținea aproximativ 200 de cadavre.
Însă, a subliniat ea, până în prezent nu a existat nicio modalitate de a verifica dacă toate acestea erau civili sau dacă au murit direct din cauza conflictului.
În general, Bogner a declarat că „amploarea victimelor civile și distrugerea obiectelor civile sugerează cu tărie” că legile internaționale privind protecția civililor au fost încălcate în conflictul din Ucraina.
„Aceste atacuri cauzează suferințe umane incomensurabile și pot constitui crime de război”.