Oficial, românii care vor ieși mai repede la pensie. Legea a intrat în vigoare de astăzi și se aplică celor angajați înainte de 1 aprilie 2001

Oficial, românii care vor ieși mai repede la pensie. Legea a intrat în vigoare de astăzi și se aplică celor angajați înainte de 1 aprilie 2001

Luna aprilie debutează cu modificări legislative importante în materie de pensionare. Mai exact, vorbim despre intrarea în vigoare a unei noi legi care reglementează vârsta de pensionare pentru anumite categorii de cetățeni, ce vor avea posibilitatea de a ieși mai devreme din câmpul muncii.

Conform actului normativ care a fost promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis, este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă.

„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, au precizat iniţiatorii proiectului.

Tot aceștia mai susțin că, datorită noilor prevederi legislative în materie, se înlătură „gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale”.

Și cei ieșiți deja la pensie pot beneficia de noua lege

Potrivit explicațiilor avocatnet.ro, modificările legislative vor favoriza și persoanele care deja au ieșit la pensie și e important să punctăm faptul că vorbim despre niște drepturi ce pot fi obținute de beneficiari, la cerere!

„De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusa solicitarea, după ce proiectul de lege va intra în vigoare.

Dacă, în urma recalculării, vă reieși o pensie mai mică decât cea cuvenita anterior, vă fi păstrat cuantumul mai avantajos”, precizează sursa citată.