Obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toți românii: ce apare pe nota de plată, ce implică bacșișul în România
Au apărut noi schimbări fiscale în România, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre impozitarea bacșișului.
Tocmai a trecut de Parlament un proiect de lege care a stârnit numeroase controverse de-a lungul ultimilor ani, el fiind adus de mai multe ori în atenția publică, în ultima perioadă.
Iată că acum a ajuns să fie adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.
Impozitarea bacșișului. Ce se întâmplă de luna viitoare
Concret, potrivit celor decise de inițiatorii proiectului de lege, bacșișul intră în categoria acelor venituri asupra cărora se percepe impozit.
Trebuie reținut că operatorii economici care primesc bacșiș vor fi nevoiți să îl treacă aparte pe bonul fiscal, urmând că 10% să meargă către bugetul public.
Când vei merge la un restaurant, de exemplu, oriunde în România, vei primi o notă de plata, în prealabil emiterii bonului fiscal. Pe această notă de plată vei trece fie procentul fie valoarea absolută a bacșișului oferit. Desigur, vei alege tu care este suma pe care ești dispus s-o oferi, probabil în funcție de calitatea serviciilor și de felul în care te-ai simțit acolo.
„(3) Operatorii economici prevăzuți la alin.(1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plata, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumatiei. Notă de plata trebuie să conțînă și o altă rubrica în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
(4) Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
(5) Prin excepție de la prevederile alin.(2), pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, operatorii economici prevăzuți la alin.(1) nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal.
(6) Bacșișul poate fi evidențiat atât pe un bon fiscal distinct, cât și pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea <bacșiș>”, se arată în textul de lege.