22 sept. 2022 | 10:24

Oamenii de știință încep să înțeleagă gena misterioasă din virusurile din sol: la ce ne ajută

ACTUALITATE
Oamenii de știință încep să înțeleagă gena misterioasă din virusurile din sol: la ce ne ajută

Solul este un ecosistem înfloritor al vieții și al morții, insectele și plantele folosindu-l pentru a le susține până la dispariția lor, moment în care bacteriile, ciupercile le preiau și le degradează înapoi în pământ. În cadrul acestui sistem complex, virusurile utilizează gene speciale care sunt cruciale pentru procesele lor metabolice, dar care nu interferează cu replicarea, numite gene metabolice auxiliare (AMG).

Oamenii de știință credeau că aceste gene pot fi implicate în procese cruciale din sol, dar înțelegerea lor este extrem de dificilă. Asta până la un studiu recent.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Communications, o echipă de cercetători de la Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL) a reușit să dezvăluie structura unei proteine ​​exprimate de un AMG în virusurile din sol, oferind o privire fără precedent asupra funcției sale.

Folosind razele X ale sursei de lumină, cercetătorii au creat, în esență, o scanare cu raze X – ei bine, mai mult de 5.000 de scanări individuale a proteinei, care au fost apoi adunate împreună – în timp ce aceasta a fost cristalizată, producând o structură precisă.

Ce rol au virusurile din sol

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să aprofundeze, în cele din urmă, ceea ce alcătuiește această familie evazivă de gene, inclusiv modul în care acestea pot relaționa cu alte gene bacteriene și virale și orice regiuni noi care nu sunt încă cunoscute – în această proteină specifică, au descoperit unele complet noi.

„Am văzut locația fiecărui atom din proteina virală, ceea ce ne ajută să ne dăm seama cum funcționează”, a declarat Clyde Smith, cercetător principal și coautor al SSRL, într-un comunicat.

„Am fost uimiți să vedem că proteina seamănă cu structurile atomice cunoscute ale familiilor de enzime bacteriene și fungice înrudite, dar conținea și piese complet noi”.

Potrivit studiului, proteina în cauză este probabil o chitosanază, responsabilă pentru degradarea chitinei structurale care formează exoscheletele insectelor și pereții celulelor ciupercilor. O mare cantitate de insecte mor și intră în sol în fiecare zi, iar distrugerea exoscheletelor dure necesită instrumente specializate. Această proteină poate pregăti solul pentru plante, făcându-l gata pentru o nouă viață.

Cu toate acestea, deoarece funcția noilor regiuni din proteină este încă necunoscută, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin de ce există AMG-urile și rolul lor în ecosistemul solului.