Oamenii de știință au folosit realitatea virtuală pentru a adăuga plante într-un oraș: cum acționează copacii virtuali asupra creierului nostru
Aproape toată lumea cunoaște liniștea și calmul relativ care provin din plimbarea în natură, fie că mergi pe munte sau te bucuri de o plimbare printr-un parc urban. Oamenii se dezvoltă doar în medii naturale. Iată cum e folosită realitatea virtuală în acest sens.
Acest beneficiu psihologic pare să fie impulsul din spatele unui nou studiu în care oamenii de știință au folosit realitatea virtuală pentru a pune plantele verzi într-un mediu urban, gri, pentru a vedea dacă a crescut sănătatea mintală a participanților umani în același mod. Trei cercetători de la două universități franceze și-au publicat concluziile în publicația Frontiers, de curând.
Realitatea virtuală ne ajută să ne relaxăm
„Ființele umane sunt mai bine adaptate din punct de vedere fiziologic să trăiască în vegetația verde decât în medii de beton”, au scris coautorii. „Din păcate, nu este întotdeauna posibilă introducerea vegetației naturii într-un mediu construit”.
Deși obstacole precum planificarea orașului și lipsa resurselor pot interfera cu planurile de includere a spațiilor verzi în orașe, studiul spune că designerii orașului folosesc deja pete verzi de culoare pentru a reproduce habitatul nostru natural.
Imaginile mediilor fals create de echipă arată infrastructura precum poduri și pasaje supraterane cu cantități diferite de copaci și frunziș adăugate. Compararea imaginilor induce sentimentul unui animal de pradă pe un nou teritoriu înfricoșător, ceea ce face ușor de înțeles de ce datele au indicat medii mai verzi care oferă „experiențe mai plăcute”.
Așadar, folosind o cască HTC Vive, echipa a stabilit că participanții au mers mai lent și au avut ritm cardiac mai mare în setări mai ecologice și că majoritatea testelor au indicat concluzia că culorile pot fi un instrument puternic pentru a declanșa vigilența și plăcerea în orașele gri.
Rezultatele nu sunt surprinzătoare – știm cu toții cât de bine te simți să fii afară. Să sperăm doar că accesul nostru la aceste experiențe este îmbunătățit, nu limitat, de VR.