Oamenii de știință ar putea rămâne fără locuri de muncă, în viitor. Un algoritm AI, capabil să redacteze lucrări academice: cum a fost posibil
O cercetătoare din Suedia a mărturisit că sistemele AI ar fi atins un punct critic în dezvoltarea lor, sugerând că noi teste ar fi deschis „Cutia Pandorei”.
După o serie de experimente, o cercetătoare din Suedia crede că sistemele AI ar putea să evolueze până în punctul în care să nu se mai facă diferența atât de ușor între inteligență artificială și om.
Experimentul i-a demonstrat acesteia că inteligența artificială învață, pe zi ce trece, tot mai multe amănunte despre cum să se adapteze lumii omului, ținând cont de rigorile acesteia, dar și de avantaje.
Cercetătoarea se teme că ar fi putut deschide „Cutia Pandorei”
„Scrie o lucrare academică de 500 de cuvinte despre GPT-3 și adaugă referințe științifice și citări în interiorul textului”, i-a comandat Almira Osmanovic Thunström sistemului AI GPT-3., potrivit Insider.
Ce a urmat este, la propriu, de domeniul SF-ului, întrucât algoritmul a început să redacteze, sub ochii ei, textul cerut.
Ba mai mult, se pare că rezultatul a fost unul satisfăcător și demn de a fi publicat într-o revistă de specialitate. Însă cum, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca autorul să-și dea acordul, cercetătoarea a întrebat algoritmul AI dacă dorește acest lucru, GPT-3 răspunzând afirmativ.
În mod evident, Thunström a obținut ceea ce și-a dorit, și anume să afle dacă un AI ar putea să facă față scrierii unei lucrări de specialitate, înlocuind astfel omul.
Totuși, în pofida faptului că rezultatele testelor au fost îmbucurătoare, cercetătoarea și-a dat seama că s-ar putea să se fi izbit și de o problemă, temându-se că tocmai a deschis o adevărată „Cutie a Pandorei”, în ceea ce privește inteligența artificială.
Trebuie menționat că sistemul AI a fost tratat, încă de la început, asemenea unei ființe obișnuite, cu toate că, cel puțin inițial, nu prezenta caracteristicile uneia. Chiar și așa, se pare că inteligența artificială învață mai repede decât s-a crezut inițial.
„Publicarea în reviste academice ar putea fi nevoită pe viitor să acomodeze manuscrise generate de AI iar valoarea publicațiilor unui cercetător uman s-ar putea schimba dacă entitățile fără conștiință vor putea să își asume meritele pentru o parte a muncii lor”, a mai scris cercetătoarea menționată anterior, potrivit sursei.