09 mai 2022 | 12:11

Oamenii de afaceri, mai demoralizați ca niciodată: nu mai au ce face, așteaptă resemnați marea criză

ACTUALITATE
Oamenii de afaceri, mai demoralizați ca niciodată: nu mai au ce face, așteaptă resemnați marea criză

În viziunea multora dintre cei mai importanți lideri de business din Europa, criza economică reprezintă un scenariu iminent și e doar o chestiune de timp până când aceasta se va materializa.

Evenimentele geopolitice și din plan economic ale ultimelor luni au măcinat complet optimismul oamenilor de afaceri din Europa. Scumpirile, criza energetică și incertitudinile de pe piețele de mărfuri și cele financiare indică, în viziunea celor mai mulți dintre liderii locali, faptul că vine criza economică peste noi.

Mai mult, pe lângă toate aceste probleme ce pot degenera și, deci, riscă să aducă pagube mai mari decât cele previzionate în acest moment, criza pandemică încă nu a fost eliminată și stârnește îngrijorare, mai ales pe fondul evenimentelor din China, unde au început să se impună din nou restricții dure.

Avertismentele clare ale oamenilor de afaceri din Europa

”Cu siguranţă, vedem o mare recesiune în curs de dezvoltare, dar asta este exact ceea ce vedem, este în devenire. Există încă o cerere majoră din cauza crizei Covid pe care tocmai suntem pe cale să o părăsim”, a declarat Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie şi tehnologie Bosch.

”Înrăutăţirea restricţiilor din China şi cheltuielile prudente ale consumatorilor ca reacţie la preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor ar putea cauza cu uşurinţă o contracţie temporară a PIB-ului zonei euro în trimestrul al doilea (…)

Un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia (foarte puţin probabil) ar putea transforma asta într-o recesiune mai gravă. Dacă Fed greşeşte şi catapultează SUA direct din boom în explozie (improbabil, dar nu complet imposibil), o astfel de recesiune ar putea dura până în anul viitor”, a spus, la rândul său, economistul-şef de la Berenberg, Holger Schmieding.

”Vedem deja că creşterea este în jur de zero în multe jurisdicţii, inclusiv aici, şi este vulnerabilă. Este, de asemenea, vulnerabilă la şocurile în curs legate de Covid (…)

Avem inflaţia care va trebui abordată şi va trebui să fie abordată acum, aşa că acesta este un cocktail care este dificil pentru economie”, e de părere și Mark Branson, preşedintele autorităţii germane de reglementare financiară BaFin.

Oficialul e deosebit de îngrijorat de amploarea pe care o poate lua conflictul din Ucraina. Orice înrăutățire a situației se va resimți în plan economic, consideră specialiștii, în general.