20 ian. 2022 | 12:26

O nouă zi, o nouă veste proastă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețurile la pompă vor fi influențate

ACTUALITATE
O nouă zi, o nouă veste proastă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețurile la pompă vor fi influențate

Încă o veste proastă pentru toți cei cu cu mașini pe benzină și motorină. Preţurile petrolului au crescut din nou.

Miercuri, pentru a patra zi consecutivă, preţurile petrolului au crescut, după un incendiu la o conductă între Irak şi Turcia. Acest incident a dus la oprirea pentru scurt timp a livrărilor, sporind îngrijorările legate de oferta pe termen scurt, conform Reuters.

Incendiul a fost declanșat de o explozie la conducta din sud-estul Turciei și a fost provocată de prăbuşirea unui stâlp de electricitate, potrivit unei surse de securitate.

Veste proastă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină

În cele din urmă, livrările prin intermediul conductei Kirkuk-Ceyhan, care transportă petrol din nordul Irakului, al doilea mare producător de ţiţei din cadrul OPEC, către portul turc  Ceyhan, au fost reluate.

Mai mult, îngrijorările legate de oferta de preț a petrolului au fost amplificate în această săptămână și de un atac al grupului Houthi din Yemen în Emiratele Arabe Unite, dar şi de comasarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Mai exact, preţul petrolului Brent a crescut cu 1,31%, la 88,82 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins 89,13 dolari. Acesta este cel mai ridicat nivel din 13 octombrie 2014. De asemenea, cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,93 dolari, la 87,36 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 9 octombrie 2014.

La baza prețurilor petrolului se află redresarea masivă a cererii de combustibil după pandemia de coronavirus.

Oficialii și analiștii OPEC spun că o creștere a prețului petrolului poate continua în următoarele câteva luni, iar prețurile ar putea depăși 100 de dolari pe baril, pe măsură ce cererea crește, din cauza răspândirii variantei Omicron COVID-19.

Stocurile de țiței și benzină din SUA au crescut, în timp ce stocurile de distilate au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse din piață, care citează cifrele American Petroleum Institute.