O instituție de forță a lumii ne dă vestea pe care nu voiam s-o auzim vreodată: chiar dacă ignorăm asta, nu vom scăpa

O instituție de forță a lumii ne dă vestea pe care nu voiam s-o auzim vreodată: chiar dacă ignorăm asta, nu vom scăpa

Organizația Națiunilor Unite (ONU), una dintre cele mai prestigioase și puternice instituții internaționale ale omenirii, trage un puternic semnal de alarmă, cu privire la un fenomen care e neglijat de oamenii din întreaga lume, dar ale cărui efecte negative deja începem să le resimțim din plin.

Este vorba despre înrăutățirea situației climatice, la nivel global. ONU folosește, însă, termeni mult mai duri și spune că ne îndreptăm „cu ochii închişi spre o catastrofă climatică”.

Avertismentul vine de la vârful instituției și ne vizează pe toți

Avertismentul a fost lansat, luni, chiar de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Din nefericire, când vorbim despre un dezastru climatic, afectată este întreaga omenire, deci cu toții vom simți efectele acestuia, chiar dacă în acest moment subiectul nu mai are prioritate pe agenda publică globală, din cauza multiplelor probleme apărute în ultima perioadă, precum pandemia, criza energetică sau războiul din Ucraina.

„Problema se agravează”, a declarat Antonio Guterres într-un mesaj video.

Cifrele arată deja impactul devastator al acestei deteriorări climatice la care asistăm pasivi. Conform oficialului ONU, în anul 2020 catastrofele climatice „au alungat din casele lor 30 de milioane de persoane – de trei ori mai mult decât numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor armate”.

„Mergem cu ochii închişi spre o catastrofă climatică” şi „dacă vom continua astfel, putem să spunem adio obiectivului de +1,5 grade Celsius”, iar „cel de +2 grade Celsius ar putea deveni şi el imposibil de atins”.

Oficialul ONU condamnă cel mai mult dependența omenirii de combustibilii fosili și compară această folosire a lor, în anul 2022, cu o adevărată nebunie care ne va distruge, în cele din urmă.

„Această dependenţă de combustibilii fosili ne duce spre o distrugere colectivă”.

„Vestea bună este că toate guvernele din G20 – inclusiv cele din China, Japonia şi Coreea de Sud – au acceptat să nu mai finanţeze exploatări de cărbune în străinătate”, a mai spus oficialul ONU, încercând parcă să dea o nouă dimensiune afirmațiilor dure făcute anterior.