O fermă de caracatițe, ce va fi inaugurată în 2023, stârnește revolta activiștilor pentru drepturile animalelor: ce au reproșat aceștia
Cererile tot mai mari în comerțul global cu cefalopode au încurajat compania spaniolă de acvacultură, Nueva Pescanova, să-și dezvolte planurile de a deschide prima fermă de caracatițe din lume, cândva anul viitor.
Susținătorii întreprinderii au declarat că programele de reproducere vor reduce presiunea asupra pescuitului și vor oferi locuri de muncă locale. Dar zoologii și ecologistii nu sunt convinși de acest lucru, avertizând că există o mulțime de motive pentru a nu crește caracatițe.
Pe hârtie, fermele de caracatițe sunt descrise destul de rezonabil, deoarece multe specii consumate, în mod obișnuit, se pot reproduce prolific, cresc rapid în masă corporală și nu au nevoie decât de un an sau doi pentru a se maturiza. Cu toate acestea, există o mulțime de costuri și probleme asociate cu ideea de ferme de caracatițe.
Acvacultura, în general, continuă să prezinte serioase preocupări printre activiștii de mediu. În ciuda îmbunătățirilor semnificative din ultimele două decenii, industria este încă o sursă de poluare activă.
Ce au de reproșat activiștii celor care dețin sau vor să înființeze ferme de caracatițe
Cercetările din ultima perioada au arătat că aceste animale, caracatițele, sunt extrem de inteligente, capabile nu doar să rezolve probleme complexe, ci și să experimenteze emoții, precum suferința.
Din aceste motive, un număr tot mai mare de state din întreaga lume, inclusiv Regatul Unit, Norvegia și Austria, oferă protecție pentru caracatițe și alte cefalopode.
În Galicia, pe coasta de nord-vest a Spaniei, caracatița este foarte apreciată, atunci când vorbim despre fructele de mare. Pescarii locali concurează pe o piață globală și se așteaptă să bifeze aproape 630.000 de tone de animale comercializate, până în 2025, față de aproximativ 380.000 de tone, cum e acum.
Având centrul său de cercetare în Galicia, Nueva Pescanova speră să încaseze și să ofere pieței aproximativ 3.000 de tone de carne de caracatiță la prețuri accesibile, anual, până în 2026, cheltuind 65 de milioane de euro pentru a transforma ideea în realitate.
O altă problema semnalată de activiștii pentru drepturile animalelor este că aceste ființe nu suportă foarte bine captivitatea și, în acest condiții, sunt capabile să se rănească între ele, ori chiar să se automutileze, ca răspuns al depresiei.