20 iun. 2022 | 11:22

O epavă spaniolă din secolul al XVIII-lea are la bord monede și pietre prețioase în valoare de 17 miliarde de dolari: ce se-ntâmplă cu comoara

ACTUALITATE
O epavă spaniolă din secolul al XVIII-lea are la bord monede și pietre prețioase în valoare de 17 miliarde de dolari: ce se-ntâmplă cu comoara

Armata columbiană a publicat imagini cu una dintre cele mai valoroase epave din lume, a cărei locație a fost necunoscută timp de aproape trei secole. Iată ce se întâmplă cu comoara.

Galeonul San Jose din Spania a fost încărcat cu o mare comoară când a fost scufundat de navele marinei britanice în 1708, în timpul Războiului de Succesiune Spaniolă. Se crede că nava, un galion de 64 de tunuri cu aproximativ 600 de oameni la bord, transporta cel puțin 200 de tone de comori, inclusiv monede de aur, monede de argint și smaralde, în valoare estimată de până la 17 miliarde de dolari la prețurile actuale.

Epava, numită adesea „Sfântul Graal al epavelor”, a fost găsită de oficialii navali columbieni în largul coastei Cartagenei în 2015, dar locația sa exactă a fost ținută secretă. Președintele columbian Iván Duque a lansat înregistrări și imagini nevăzute anterior cu epava într-o conferință de presă din 6 iunie.

Comoara din adâncuri

Imaginile au dezvăluit multe comori nou descoperite, inclusiv ceramică chinezească, monede de aur, săbii și tunuri.

„Ideea este să o recuperăm și să avem mecanisme de finanțare durabile pentru extracțiile viitoare”, a spus Duque în conferința de presă. „În acest fel, protejăm comoara, patrimoniul galionului San Jose”.

Autoritățile au spus că videoclipul și imaginile au fost luate de echipamente de ultimă oră acţionate de la distanță care au coborât în ​​jur o mie de metri, pentru a explora colțurile epavei.

Inscripțiile de pe tunuri au arătat că acestea au fost fabricate în 1655 la Sevilla și Cádiz în Spania, a declarat într-un comunicat directorul general maritim al marinei columbiene, amiralul José Joaquín Amézquita. El a remarcat, de asemenea, descoperirea monedelor de aur.

Epava din San Jose a fost subiectul unei bătălii legale în curs de desfășurare de la descoperirea sa, după cum a raportat The Economist. Columbia a revendicat epava și conținutul său ca fiind proprii, fostul președinte Juan Manuel Santos semnatând Legea patrimoniului cultural scufundat în 2013, care spune că artefactele recuperate în apele columbiene aparțin statului.

Cu toate acestea, Spania a formulat și o afirmație, menționând că nava era a lor și invocând convenția UNESCO privind patrimoniul cultural subacvatic.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, multe dintre obiectele de valoare de pe navă ar fi fost probabil jefuite din țări sud-americane, dintre care unele ar putea pretinde și dreptul la o parte din comoară.