30 aug. 2022 | 13:49

O bucată de scoarță terestră veche de patru miliarde de ani se află sub Australia de Vest: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
O bucată de scoarță terestră veche de patru miliarde de ani se află sub Australia de Vest: ce au descoperit cercetătorii

Adânc sub Australia, oamenii de știință au folosit lasere ultrafine pentru a dezvălui o bucată de dimensiunea Irlandei din scoarța Pământului, care ar putea avea o vechime de până la patru miliarde de ani. Iată ce a dezvăluit bucata de scoarță terestră.

Având în vedere că planeta noastră este estimată la o vechime de 4,5 miliarde de ani, această descoperire ar putea oferi câteva perspective asupra forțelor tectonice foarte timpurii de curbare a Pământului care au contribuit la modelarea învelișului exterior stâncos al suprafeței planetei noastre.

După cum se arată în Terra Nova, cercetătorii de la Universitatea Curtin din Perth au adunat granule minuscule de zircon extrase din nisipul de pe plajă din Australia de Vest (WA) și le-au aruncat în aer cu lasere „mai fine decât părul uman”.

Ce dezvăluie această bucată de scoarță terestră

Împreună cu analiza izotopică, acest proces a dezvăluit de unde s-au erodat mineralele, indicând că originea lor se afla într-o bucată de 100.000 de kilometri pătrați (38.610 mile pătrate) din protocrusta Pământului, care are o vechime între 4 și 3,8 miliarde de ani.

„Există dovezi că o bucată de crustă veche de până la patru miliarde de ani de mărimea Irlandei a influențat evoluția geologică a WA în ultimele câteva miliarde de ani și este un ingredient cheie al rocilor formate în WA în acest timp”, a declarat autorul principal Maximilian Droellner, de la Timecales of Mineral Systems Group din cadrul Curtin’s School of Earth and Planetary Sciences, într-un comunicat.

„Această bucată de crustă a supraviețuit mai multor evenimente de construire a munților între Australia, India și Antarctica și pare să mai existe la zeci de kilometri de adâncime sub colțul de sud-vest al WA”.

Vârsta acestei bucăți de scoarță terestră este de mare interes. Această eră marchează o perioadă în care planeta s-a mutat de la Eonul Hadean – un peisaj „infernal”, când Pământul era o minge de foc – la prima eră a Eonului Archean, când a apărut o crustă solidă.

Estimările variază, dar se crede că viața a apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 3,75 miliarde de ani. Având în vedere aceste date, protocrusta de sub WA ar putea dezgropa câteva informații despre modul în care planeta noastră a trecut de la nelocuibilă la cea care susține viața.