05 iul. 2022 | 17:50

O bombă a explodat la sediul unui partid din Germania. Imagini de la fața locului

ULTIMA ORĂ
O bombă a explodat la sediul unui partid din Germania. Imagini de la fața locului

O explozie puternică a avut loc la o filială a partidului „Die Linke” (socialist) în orăşelul Oberhausen (vestul Germaniei). Se pare că deflagraţia a fost provocată de un dispozitiv artizanal, spun unele surse locale. Atât sediul formațiunii politice, cât și magazinele învecinate au suferit avarii, dar nu există victime.

Explozie violentă la sediul unui partid din Germania. Formațiunea politică vorbește despre un „atac terorist de dreapta”

Deflagrația a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi la sediul partidului „Die Linke” din Oberhausen, situat în landul german Renania de Nord-Westfalia, anunță postul WDR. Un reprezentant al formaţiunii socialiste vizate susține că este vorba de un atac cu bombă. Afirmația lui este susținută de găsirea fragmentelor unui dispozitiv exploziv artizanal.

„Linke Zentrum”, un birou al partidului „Die Linke” din Oberhausen, a fost grav avariat. Un coafor și o agenție de turism de au fost, de asemenea, afectate de forța exploziei. Alianța vorbește despre un atac terorist.

„Investigăm toate ipotezele”, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei din Essen. „Dacă se va confirma că explozia de la sediul partidului Die Linke este rezultatul unui act criminal, atacul trebuie condamnat cu cea mai mare fermitate”, a punctat primarul din Oberhausen.

Oamenii au fost treziți de zgomotul puternic

Locuitorii s-au trezit speriați în miezul nopții. O explozie violentă zguduise zona pietonală din Oberhausen. După cum a declarat un purtător de cuvânt al securității statului, poliția a primit numeroase apeluri în jurul orei 3:32 dimineața.  La fața locului, oficialii au observat că sediul partidului „Die Linke” fusese grav avariat, mai multe geamuri s-au spart. Aici pare să fi avut loc explozia. Din cauza suspiciunii de infracțiune cu motivație politică, ancheta a fost preluată de procurori. Dar și alte clădiri au fost distruse. Forța exploziei a lovit o agenție de turism și un salon de coafură din apropiere.

„În această seară a avut loc un atac asupra sediului Die Linke din Oberhausen. Distrugerea este atât de mare încât […] și agenția de turism de vizavi a fost avariată”, a relatat partidul pe Twitter. „Presupunem că – la fel ca în atâtea atacuri anterioare – făptuitorul este pe dreapta. Suntem șocați de amploarea violenței și ne bucurăm că nimeni nu a fost rănit”, a mai spus formațiunea politică.

Ce iau în calcul anchetatorii

Anchetatorii, în schimb, nu vorbesc oficial despre un atentat în acest moment, dar urmăresc și alte posibile piste. Mai mulți membri ai stângii din Oberhausen au luat parte la o demonstrație la Berlin, în weekend, care a fost îndreptată împotriva reînarmării Germaniei din cauza războiului din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al poliției nu a oferit nicio informație despre tipul de dispozitiv exploziv folosit.