23 feb. 2022 | 10:55

Nucleul Pământului nu e ceea ce se credea a fi: ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Nucleul Pământului nu e ceea ce se credea a fi: ce au descoperit oamenii de știință

Cu toate că nimeni nu știe exact din ce este format nucleul Pământului și, mai ales, care este starea reală de agregare a acestuia, anumite ipoteze au fost lansate, de-a lungul timpului, de cercetătorii în domeniu.

Așadar, oamenii de știință s-au întrebat dacă nucleul Pământului este solid sau lichid, bănuind, mai degrabă, că s-ar prezenta în formă vârcoasă, spre lichidă.

Noi studii aduc în prim-plan o nouă ipoteză.

Se bănuiește că nucleul Pământului ar fi, în realitate, într-o stare superionică

Yu He, un fizician de la Academia de Științe din China, a emis o nouă ipoteză referitoare la starea în care s-ar afla, în realitate, nucleul Pământului. Potrivit acestuia, nucleul s-ar prezenta într-o stare superionică.

În mare, acest lucru înseamnă că centrul planetei noastre ar fi format dintr-o substanță care nu e nici lichidă, nici solidă, ci într-una intermediară, încă necunoscută oamenilor de știință.

Mai mult, Yu He se arată uimit de propria teorie, considerând că, în cazul în care se va dovedi a fi adevărată, starea de agregare descoperită este una cel puțin bizară. „Nu este normal”, a comentat fizicianul.

„Solidificarea fierului din interiorul Pământului nu schimbă cu nimic mobilitatea acestor elemente ușoare, iar convecția acestora este constantă în miez”, a mai spus Yu He.

Cum miezul Pământului nu poate fi studiat, de vreme ce nimeni nu a ajuns acolo vreodată, iar șansele ca acest lucru să se întâmple în viitor sunt infime, toate testele au fost pur teoretice, realizate, de asemenea, cu ajutorul unor simulări pe computer.

În urma testelor s-a concluzionat că nucleul ar fi format din carbon, hidrogen și oxigen ce se prezintă într-o stare superionică. Cu alte cuvinte, ionii de oxigen plutesc și formează o entitate lichidă, de vreme ce atomii de fier există într-o structură solidă și cristalină.

„Am descoperit că hidrogenul, oxigenul și carbonul se formează într-o stare superionică, dată de condițiile din interiorul Pământului”, au declarat cercetătorii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele