16 oct. 2022 | 10:59

Nu vor să mai schimbe ora de iarnă. Decizia care vine de la Bruxelles are un motiv întemeiat. Ce se întâmplă din 2023

CHESTII
Nu vor să mai schimbe ora de iarnă. Decizia care vine de la Bruxelles are un motiv întemeiat. Ce se întâmplă din 2023

Schimbarea orei în mai multe state reprezintă în continuare confuzie în rândul populațiilor. Află ce țări nu mai doresc să schimbe ora de iarnă și ce decizie a fost luată în Bruxelles.

Măsura de renunțare la schimbarea orei trebuia să intre în vigoare inclusiv în România începând cu anul 2021. Cu toate acestea, procesul nu a mai avut loc în mai multe țări europene. De asemenea, autoritățile americane au decis ca, începând cu anul 2023, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii să se renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, așa cum era până în prezent.

Astfel, ora de vară va fi cea menținută. În ceea ce privește populația Americii, aproximativ 63% a fost de acord cu noua măsură. Alte țări au adoptat acest lucru de mai mulți ani printre care China în anul 1992, Rusia în anul 2014, Turcia în 2016 și Brazilia în 2019.

Cu toate că și în România a fost o propunere similară în anul 2018, aceasta a fost respinsă de către Senat. Atunci, Guvernul s-a opus ideii motivând în primul rând că acest lucru ar afecta corelarea cu orarul de vară al celorlalte țări membre ale blocului comunitar.

Vezi și: Când se schimbă ora de iarnă 2022. Noaptea în care vom dormi mai mult cu o oră

Când trecem la ora de iarnă

Un an mai târziu, Comisia Europeană venea însă cu propunerea eliminării schimbării orei după ce 4,6 milioane de respondenți ai unui sondaj, ceea ce reprezenta 80%, erau de acord cu această eliminare. În luna martie a anului 2019, Parlamentul European vota pentru a se renunța la schimbarea orei de două ori pe an.

Astfel, începând cu anul 2021, fiecare țară apartenentă a Uniunii Europene urma să aibă aceeași oră de-a lungul anului, decizia rămânând la latiudinea fiecăreia de a alege ora de vară sau cea de iarnă, aceasta din urmă fiind ora standar.

Brexitul și pandemia de Covid-19 au reprezentat doi factori majori în stoparea procesului de renunțare la schimbarea de două ori pe an a orei. Totuși, acesta ar putea fi reluat în perioada rămasă din anul curent, astfel că CE a cerut Comisie o evaluare în amănunt a impactului pe care l-ar avea.

Cert este că în curând urmează să revenim la ora de iarnă, astfel că într-o noapte vom putea dormi mai mult cu o oră. România va trece la ora de iarnă în ultimul weekend al lunii octombrie. Mai concret, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00. S-ar putea ca acesta să fie ultimul an în care vom mai schimba ora.

Schimbarea orei determină împărțirea părerilor, astfel că medicii consideră că o persoană are nevoie de aproximativ două săptămâni după schimbarea orei până când organismul său se va obișnui cu aceasta. De asemenea, trecerea la ora de iarnă poate determina apariția unor efecte negative asupra organismului, cu precădere în cazul copiilor și al vârstnicilor.

În această perioadă se recomandă reducerea stimuletenlor precum cafeaua, ceaiul negru sau energizantele. Nici schimbarea la ora de vară nu diferă, având în vedere că unele persoane văd pozitiv acest lucru, zilele fiind mai lungi, astfel că pot face economie la facturi, realitatea stând destul de diferit.

Cealaltă „tabără” afirmă că schimbatul orelor produc atacuri de cord, accidente de mașină și accidente vasculare, fiind convinși că este necesară renunțarea la schimbare. Cercetătorii au concluzionat că schimbarea orei nu aduce niciun fel de economie, lucru infirmat de alți oameni de știință. Impactul schimbării orelor până în anul 2020 nu a rezultat cu economii semnificative de energie.