28 mart. 2022 | 12:18

Au decis: nu se mai schimbă ora din 2023. Unde a fost luată decizia și ce se va întâmpla în România

ACTUALITATE
Au decis: nu se mai schimbă ora din 2023. Unde a fost luată decizia și ce se va întâmpla în România

Ieri, românii au trecut la ora de vară, la fel ca toți europenii. În ciuda acestui fapt, în 2019, Uniunea Europeană părea decisă să renunțe la ideea de a da ceasul înainte și înapoi.

Această măsură trebuia să intre în vigoare, inclusiv în România, din 2021, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Pe de altă parte, senatul american a votat, ca începând din 2023, pe tot teritoriul Statelor Unite să se renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, astfel ca ora de vară (”daylight saving time”) să devină permanentă. Americanii sunt în proporție de 63% de acord cu această măsură.

Ora de vară, motiv de dezbatere

Sursa: Statista

Ca referință, țările care au renunțat de ani sau chiar de decenii la această practică sunt China, în 1992, Rusia, în 2014, Turcia, în 2016, iar Brazilia, în 2019.

Sursa: Statista

Dar ce se întâmplă la noi? În România a existat o propunere în acest sens în 2018, dar ea a fost respinsă de Senat. La data respectivă şi Guvernul şi-a exprimat opoziţia față de astfel de idee, în primul rând pentru că afecta corelarea cu orarul de vară al celorlalte state ale UE. În 2019, însă, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, după un sondaj online la care au participat 4,6 milioane de repondenți, 80% fiind pentru eliminare. În martie 2019, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Așadar, începând cu 2021, fiecare țară din Uniune urma să aibă aceeași oră tot anul – rămânea la latitudinea țărilor să decidă dacă aceasta va fi ora de iarnă (“ora standard”) sau ora de vară.

De ce s-a amânat? Din cauza Brexitului şi pandemiei COVID-19 care au oprit complet acest process. Acesta ar putea fi reluat cel mai devreme anul acesta. În acest sens, Consiliul European a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama țărilor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună.