10 feb. 2022 | 07:55

Nu salariile sunt problema în România, ci țara: de ce nu se mai întorc muncitorii, conform experților

ACTUALITATE
Nu salariile sunt problema în România, ci țara: de ce nu se mai întorc muncitorii, conform experților

Auzim tot mai des sintagma ”nu o să avem cine să ne plătească pensia”, iar dacă te uiți la piața forței de muncă din România, sunt șanse mari ca acest lucru se întâmple chiar așa. Numărul românilor care pleacă peste graniță fără să fie tentați să mai revină pe meleaguri mioritice este din ce în ce mai mare. Partea interesantă este că nici măcar nu mai are legătură cu salariile din țară, atât de mult.

România continuă practica pierderii muncitorilor în defavoarea țărilor din Europa de Vest. Migrația a început în urmă cu câteva decenii și continuă. Diferența este că majoritatea celor care pleacă încearcă să-și facă o viață acolo, în loc să strângă niște bani și să revină acasă.

Românii nu mai vin în România

„Cazurile de muncitori români care se întorc în țară sunt relativ puține. Ce se constată este o translație din zonele care sunt profund afectate, precum Spania, către zone mai puțin afectate cum este Germania. În general nu se revine în România, ci doar se schimbă locurile unde există disponibilitate de a se valorifica mai bine forța de muncă. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizării, care parțial s-a mai redresat în România”, a spus, la Profit News TV, Cristian Pârvan, Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Salariile mici mai reprezintă o problemă, mai ales în anumite regiuni ale țării, dar cea mai mare dezamăgire a românilor care încearcă să revină în țară ține de interacțiunea cu instituțiile statului. „Chiar în cazul problemelor cu energia electrică și gazele naturale, dar și în toate celelalte activități ale instituțiilor publice care fac cetățeanul român, care a văzut cum funcționează niște sisteme bine puse la punct, să ceară și în România ca aceste sisteme să funcționeze la fel și constată că nu se întâmplă și ca nimeni nu reacționează”, a adăugat oficialul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele