Noul codec AV1 schimbă industria: ce aduce nou, de ce toată lumea îl va utiliza
Este fără drepturi de autor, cu suport larg din industrie și oferă rate de biți mai mici sau o calitate mai bună. Ce nu e de plăcut?
Codecurile video sunt unul dintre acele lucruri pe care toată lumea le folosește, dar puțini le înțeleg. Pentru mulți utilizatori, suportul pentru codec este puțin mai mult decât o frustrare, cum ar fi atunci când playerul software îți spune că un format audio sau video nu este acceptat.
Codecurile video actuale includ H.264 (AVC) și H.265 (HEVC), dar mai există unul care câștigă tracțiune. AV1 este dezvoltat de Alliance for Open Media (AOM), care este un consorțiu format dintr-un who’s who al companiilor de tehnologie. Semnele indică faptul că AV1 devine formatul video dominant pe internet. Obține un sprijin larg de la furnizorii importanți de conținut, companii de hardware și infrastructură, streameri de jocuri și creatori.
Scopul AV1 este de a oferi o calitate video egală la o rată de biți mai mică (cu rezultatul unei dimensiuni mai mici a fișierului) sau o calitate mai mare la o rată de biți echivalentă cu un videoclip HEVC. Aceasta înseamnă că poate transmite conținut 4K și viitorul 8K mai eficient decât codecurile mai vechi, oferind economii de lățime de bandă, precum și scăderea cerințelor asupra infrastructurii rețelei.
Revoluția codecurilor
A doua caracteristică cheie a AV1 este că, spre deosebire de HEVC și AVC, este open source și fără drepturi de autor. Acest lucru face mult mai ușor pentru dezvoltatori să-l integreze în sistemele lor cu costuri mai mici care nu ajung să fie transferate consumatorilor.
Dar va fi adoptat pe scară largă? Să ne uităm la lunga listă de companii care își pun greutatea în spatele AV1, începând cu furnizorii de conținut. Există Google (YouTube), Amazon (Prime, Twitch), Netflix și Meta (Facebook). Adaugă la asta Microsoft, Tencent și Vimeo, printre altele, și ai sprijinul industriei de streaming. Este în interesul lor financiar să economisească lățime de bandă ori de câte ori este posibil.
Lista suporterilor hardware este la fel de impresionantă. Intel, AMD, Nvidia, Apple, Arm Cisco, Broadcom, Mediatek și mulți alții se combină pentru a alcătui o listă care are suficientă influență pentru a asigura succesul AV1, deși dacă toți insistă pentru el în mod egal este o întrebare deschisă.
Google a lansat o actualizare care reduce timpii de codificare cu până la 34%. Acest lucru, împreună cu suportul pentru codificare AV1 pe noua serie Nvidia RTX 40 și pe GPU-urile Intel Arc este un pas major către adoptarea pe scară largă. Este aproape sigur că viitoarele GPU-uri RDNA 3 de la AMD vor suporta și codarea AV1. Reține că RDNA 2, seria RTX 30 și multe SoC-uri mobile oferă deja suport pentru decodare AV1.