16 mai 2022 | 21:27

Nou val de COVID în New York. Autoritățile fac apel la populație să nu renunțe la mască

ULTIMA ORĂ
Nou val de COVID în New York. Autoritățile fac apel la populație să nu renunțe la mască

Alertă în New York, după apariția unui nou val de coronavirus. Autorităţile oraşului american au cerut, luni, populaţiei să revină la purtarea măştii de protecție în toate spaţiile publice interioare. În plus, vor fi distribuite milioane de teste rapide, pentru a împiedica răspândirea îmbolnăvirilor.

Focar de COVID în New York

Orașul New York se pregătește să-și ridice nivelul de alertă COVID, pentru a doua oară în această lună, deoarece un al cincilea val pandemic, alimentat de subvariante extrem de contagioase ale Omicron, pune stăpânire pe zona metropolitană.

Metropola americană New York se confruntă cu un nou val de Covid-19. Recenta creştere a numărului de cazuri a pus pe jar oficialii sanitari. Infecțiile s-au înmulţit puternic, rata pentru ultimele şapte zile ajungând la 300, la 100.000 locuitori. Și spitalizările au crescut. Prin urmare, autorităţile locale au făcut apel la cetățeni să poarte din nou masca de protecție în toate spaţiile interioare. De precizat că masca este obligatorie în transportul public.

Autoritățile au luat măsuri urgente

Primăria oraşului a anunţat, de asemenea, distribuirea a 16,5 milioane de teste COVID şi un milion de măşti de bună calitate. New York a fost, la începutul pandemiei, unul dintre epicentrele virusului şi a înregistrat, până în prezent, peste 40.000 de decese.

Cinci cartiere ale New York-ului se află într-o stare de alertă „medie” din 2 mai, după ce au depășit un prag cheie –  200 de noi cazuri zilnice la 100.000 de locuitori, în decurs de șapte zile. O actualizare ar putea fi posibilă dacă se atinge un punct de referință critic – 10 noi internări continue la 100.000 de rezidenți. Partea proastă este că aceste cartiere sunt apropiate.

Unde trebuie purtată masca de protecție

Recomandările autorităților sunt clare. Avizul medical pe care oficialii orașului l-au emis îndeamnă toți locuitorii să folosească măști de față de înaltă calitate, cum ar fi KN95 și KF94 și aparatele respiratorii N95, atunci când se află în interior și în locuri publice, inclusiv în magazine alimentare, pe holuri ale clădirilor, în birouri și alte spații comune în care indivizii pot interacționa.

Persoanele care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire gravă și deces din cauza COVID (peste 65 de ani sau care nu sunt vaccinate) trebuie să poarte permanent masca de protecție atunci când ies din casă. Iar cine nu este eligibil pentru vaccinare, ca urmare a vârstei sau a unui alt motiv, este îndemnat să evite locurile aglomerate și adunările neesențiale, în special cele în interior.