Anunțul lui Rafila privind un posibil nou val de COVID în România: „Virusul se transformă într-o viroză sezonieră”

Anunțul lui Rafila privind un posibil nou val de COVID în România: „Virusul se transformă într-o viroză sezonieră”

Restricțiile anti-COVID au fost ridicate în România, iar cazurile noi de infectare sunt în scădere, așa cum reiese din raportările zilnice transmise de autorități. Cu toate acestea, virusul nu a dispărut de tot și nici nu o va face. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, SARS-CoV-2 nu va mai crea „probleme de sănătate publică” și va deveni, cel mai probabil, o viroză sezonieră.

Urmează un nou val de coronavirus în România? Ce spune Alexandru Rafila

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, susţine că un nou val de coronavirus în țara noastră este posibil, însă nu ar trebui să ne mai facem griji, deoarece infecţia se transformă într-o viroză sezonieră.

Prezent la ceremonia de inaugurare a celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, înființat la Spitalul Judeţean din Oradea, medicul român a declarat că este posibil un nou val de Covid-19 în țară. Vestea bună este că virusul „nu va pune probleme, mai ales că acum avem experienţă”, iar infecţia devine o viroză sezonieră.

„Eu am evitat să fiu tranşant, nu pentru că nu-mi place să fie tranşant, ci pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea, în momentul de faţă, este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale.

Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile, care nu au fost protejate prin vaccinare, nu vor fi la risc. Deci încet, încet, această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi, dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme, mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Ce soluții are ministrul Sănătății pentru pacienți

În opinia sa, ideal ar fi ca pacienții să nu mai fie transportați la Unitățile de Primiri Urgențe, ci să fie investigați și tratați în ambulatoriu. În felul acesta, alte categorii de bolnavi vor beneficia de asistență medicală urgentă.

„Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea.

Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, a conchis Rafila.

Avertismentul lui Octavian Jurma

Acum câteva zile, cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, virusul SARS-CoV-2 producând noi tulpini „într-un ritm amețitor”. Cel de-al șaselea val de Covid-19 nu este doar o posibilitate, ci aproape o certitudine, susține epidemiologul timișorean.