06 mart. 2022 | 09:55

Noi studii confirmă ceea ce bănuiam despre câini: ce trăsătură profund umană au aceste animale

ACTUALITATE
Noi studii confirmă ceea ce bănuiam despre câini: ce trăsătură profund umană au aceste animale

Câinii sunt considerați a fi cei mai buni prieteni ai omului, ori ce puțin așa se spune. Desigur, ar fi ideal dacă și omul ar fi cel mai bun prieten al unui câine, astfel încât să putem vorbi despre reciprocitate.

Omul, în general, are un mod destul de bizar de a se raporta la animale, fie că vorbim despre câini, pisici, peruși, vacă, porc, etc. În general, în credința populară, animalul trebuie să fie util omului, în caz contrar fiind doar o „povară”. Porcul dă carne, gaina carne și ouă, vaca lapte, câinele te apără de intruși, pisica de șoareci și șobolani.

Partea bună este că, în ultimii ani, ființele umane au început (unele dintre ele, cel puțin) să privească un pic diferit animalele, observând, deopotrivă, că acestea pot ajuta omul și altfel decât într-un mod fizic. Animalele ne oferă alinare și prietenie necondiționată.

Iar dacă avem bunăvoința să ne rupem din timp pentru a le observa comportamentul, s-ar putea să fim uimiți de asemănările dintre noi, „animalele” cu două picioare, și ele.

Câinii au capacitatea de suferi atunci când un om sau un alt câine moare

În general, tindem să credem că noi, oamenii, suntem singurele ființe care au sentimente și sunt capabile să „jelească” moartea altcuiva. Nimic mai fals. Conform unor studii, cânii au, la rândul lor, această capacitate. Cercetătorii au constatat că un câine va suferi tot la fel de mult atunci când un om drag lui va muri, iar același lucru se va întâmpla și în cazul în care moare un alt animal, din aceeași casă. Ceea ce ne dovedește că nu numai noi suntem capabili de a lega prietenii.

De altfel, atunci când vorbim despre relația de afecțiune dintre om și animal, cel mai concludent exemplu este cel al lui Hachiko, câinele loial care și-a așteptat stăpânul decedat ani de zile, într-o gară din Japonia. Ulterior, această poveste adevărată s-a transformat într-un film deosebit de apreciat de public, cu Richard Gere, în rolul principal.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele