19 apr. 2022 | 17:00

Judecătorii au decis extrădarea Elenei Udrea în România. Hotărârea poate fi atacată. Avocat: „Nu cred că va turna”

ULTIMA ORĂ
Judecătorii au decis extrădarea Elenei Udrea în România. Hotărârea poate fi atacată. Avocat: „Nu cred că va turna”

Apar noi detalii despre procesul Elenei Udrea. Din primele informații, se pare că actele privind extrădarea fostului ministru al Turismului au ajuns deja în Bulgaria.

Elena Udrea va fi extrădată în România

UPDATE 17:00 – Avocatul Elenei Udrea a făcut declarații cu privire la decizia judecătorilor din Bulgaria de a o extrăda în România. El a considerat decizia de astăzi exagerată și a afirmat că verdictul dat ar putea fi răsturnat.

El a ținut să sublinize că nu crede că Elena Udrea va „turna”, adăugând că fostul ministru este optimist cu privire la deciziile justiției.

„Cred că fiecare om ar încerca, într-un fel sau altul, să evite executarea unei pedeapse privative de libertate, cu atât mai mult cu cât consider că decizia de azi este exagerată.

Teorietic, verdictul ar putea fi răsturnat, dar nu cunosc procedurile din Bulgaria, dar probabil că sunt apropiate de ale noastre. Sentința dată azi este supusă căilor de atac, iar la instanța superioară se rediscută această speță. Îmi pun speranța ca justiția din România va repara eroarea celei din Bulgaria.

Din câte o cunosc pe Elena Udrea, nu cred că va „turna”, nici nu are ce să toarne și pe cine sa toarne. Azi am discutat cu doamna Udrea despre dosarele pe care încă le avem în justiția din România.

Am văzut-o încrezătoare și optimistă în legătură de deciziile justiției”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu pentru Realitatea PLUS.

UPDATE 15:50 – Judecătorii din Bulgaria au decis extrădarea Elenei Udrea în România, în dosarul Gala Bute, în primă instanță.

Fostul ministru poate contesta decizia în termen de cinci zile. Apelul se va judeca la Curtea de Apel din Sofia.

Avocații Elenei Udrea au spus că unele condiții din penitenciarul Târgșor, nu îndeplinesc drepturile Uniunii Europene.

România a elaborat actele cerute de instanța din Bulgaria în ceea ce privește procesul de extrădare al Elenei Udrea și au fost trimise la Blagoevgrad. Judecătorii bulgari au solicitat detalii clare în ceea ce privește condițiile de încarcerare ale Elenei Udrea din țara noastră, dacă aceasta va fi extrădată.

O întreagă operațiune a fost demarată la București, unde ministerul Justiției a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor informațiile cerute de instanța bulgară, iar apoi traduse. Acestea urmând să fie trimise de Tribunalul București către oficialii din Bulgaria. Astfel, va fi judecat al doilea termen de extrădare în cazul fostei blonde de la Cotroceni, la tribunalul din Bulgaria. Udrea va fi adusă încă o dată în fața judecătorilor pentru a primi decizia finală în acest caz.

Care este capul de acuzare în cazul Elenei Udrea. Ce au hotărât procurorii DNA

Elena Udrea a fost condamnată pe 7 aprilie la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. Decizia e definitivă. Instanța a respins constestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare.

Instanța a acuzat-o pe Elena Udrea că a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Liberiu Tudor Breazu au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Procurorii DNA susțin că banii obținuți au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Fostul ministru al Turismului mai are o acuzație cu privire la faptul că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.